DOMOVINSKI RAT

Engleski časnik spasio branu Peruču

Peruča
Foto: Braniteljski portal
05.02.2015.
u 14:50

Katastrofa je spriječena zahvaljujući u prvom redu Marku Nicholasu Grayu, pripadniku britanskih snaga UNPROFOR-a, koji je shvaćajući potencijalnu opasnost u slučaju miniranja brane nekoliko mjeseci ranije onesposobio osigurač koji je držao preljevnu ustavu...

Na današnji dan, 5. veljače 1993. godine, izjavljeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskoj elektroprivredi u Zagrebu da je branu Peruču spasio engleski časnik koji je prije aktiviranja 30 tona eksploziva podigao preljevni kanal.

Izvidnici HV-a uočili su popodnevnim satima grupiranje neprijateljskih snaga u selima Potravlje i Satrić, nakon čega se odmah izdaje zapovijed o podizanju vojne spremnosti na najvišu razinu i pripremi za vojna djelovanja, unatoč činjenici da je glavnina snaga HV-a bila angažirana na Maslenici, prenosi portal Dugirat.

Manje snage HV-a koje su bile raspoređene na tom području tijekom večeri se organiziraju, te uz neznatna ojačanja pristigla tijekom noći, ujutro 28. siječnja sprječavaju neprijateljski pokušaj pješačkog proboja prema Biteliću.

Cilj napada HV-a bio je osloboditi branu i širi prostor brane HE Peruča, otkloniti opasnost i spriječiti katastrofalne posljedice vodenog vala iz peručkog jezera u slučaju miniranja brane, te zauzeti dominantne visove na Svilaji kako bi se otklonila ugroza neprijatelja u širem području Sinja.

U 10,15 sati srpske snage aktiviraju eksploziv postavljen u nadzornoj galerije brane namjeravajući njenim rušenjem stvoriti veliki vodeni val koji bi potopio sve što se nalazi u donjem toku rijeke Cetine.

Naboji su eksplodirali ali brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila što je spriječilo katastrofu velikih razmjera.

Spriječena katastrofa

Katastrofa je spriječena zahvaljujući u prvom redu Marku Nicholasu Grayu, pripadniku britanskih snaga UNPROFOR-a,  koji je shvaćajući potencijalnu opasnost u slučaju miniranja brane nekoliko mjeseci ranije onesposobio osigurač koji je držao preljevnu ustavu, pa je do tada maksimalni vodostaj brane u trenutku miniranja bio 4 metra niži.

Odmah nakon detonacije postrojbe HV-a su krenule u napadna djelovanja i ubrzo su ovladale kompletnim područjem oko brane Peruča i okolnih naselja. Izbile su na planiranu crtu: Umac - Gornji Kunci - Babića brig, oslobodivši ukupnu površinu od 140 četvornih kilometara.

Nakon oslobođenja provedena je brza i učinkovita dvodnevna intervencija utvrđivanja i sanacije oštećenja brane Peruča sa svim raspoloživim snagama, čime je spriječena je katastrofa nesagledivih razmjera koju bi prouzročilo izlijevanje vodenog vala od 460 milijuna prostornih metara vode iz Peručkog jezera, koji bi potopio sva naselja koja se nalaze nizvodno uz rijeku Cetinu.

Tijekom izvođenja operacije hrvatska vojska imala je duplo više ljudstva od neprijatelja, ali je neprijatelj imao više topničkog i teškog naoružanja. U izvedbi operacije Peruča angažirani su pripadnici 16. domobranske pukovnije, interventne skupine iz 126. brigade i protuoklopna grupa iz 141. brigade, pripadnici SOOV-a Sinj i Vojne policije.

Tijekom operacije Peruča pripadnik HV-a Ante Buljan je poginuo, a trojica su ranjena.

Komentara 2

US
USA
21:11 05.02.2015.

Ne bi skodilo da se Hrvatska na simbolican nacin oduzi takvim ljudima ciju su postupci utjecali na ratna zbivanja. Glavno da se odlicja daju Terselicki i Documenti sto je nevjerojatan oblik anacionalne perverzije

FR
Frud
11:41 06.02.2015.

Važno je napisati komentar. Provjerit' činjenice prije toga, čemu?! Čovjek je dobio visoko državno odličje red Kneza Domagoja s ogrlicom 2013. godine. Malo googlanja ne škodi... https://www.google.hr/search?sclient=psy-ab&q=mark+nicolas+gray&oq=mark+nicolas+gray&gs_l=serp.3..0i13j0i22i30.1182133.1185923.0.1186433.17.17.0.0.0.0.401.2445.1j14j0j1j1.17.0.msedr...0...1c.1.61.psy-ab..0.17.2379.Ax1fSNtdNGw&pbx=1&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.85464276,d.d24&biw=1920&bih=943&ech=1&psi=jZXUVOHyOMv7UteIhMAK.1423218056320.3&ei=jZXUVOHyOMv7UteIhMAK&emsg=NCSR&noj=1

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije