Drugi svjetski rat, Svijet, Bitke

Erwin Rommel došao u Afriku spasiti Talijane

Erwin Rommel došao u  Afriku spasiti Talijane
Vojna povijest
04.04.2011.
u 00:00

Njemački general na čelu Afričkog korpusa ušao je prije 70 godina u Tripoli

Vođa revolucije Muammar Gaddafi posljednjih tjedana vodi žestoke borbe protiv svojih pobunjenih sunarodnjaka, i to, sudeći po agencijskim izvještajima, s vrlo upitnim uspjehom. Istodobno se navršava 70 godina od iskrcavanja trupa nacističke Njemačke u Libiji pod zapovjedništvom feldmaršala Erwina Rommela, čime je Pustinjski rat u sjevernoj Africi ušao u najžešću fazu u kojoj su poginule tisuće vojnika i u kojoj se nakon rata u tom dijelu Afrike oblikovala podjela u prvom redu energetskih resursa.

Povijesnom ironijom, nedavno je bivši Gaddafijev diplomat i prevoditelj za francuski jezik Meftah Missouri za svog “plemenitog vođu, ponosnog na svoje beduinske korijene”, izjavio da je veliki štovalac lika i djela Luja XIV., ali i najrazvikanijega njemačkog zapovjednika u Drugome svjetskom ratu Erwina Rommela.

Isključivi razlog zašto je uopće došlo do upletanja Wehrmachta u Pustinjski rat jest taj što su vojne snage Benita Mussolinija, otkako je Italija u lipnju 1940. objavila rat Velikoj Britaniji, u samo osam mjeseci uspjele pretrpjeti katastrofalne poraze u Libiji, Egiptu i Tunisu od Britanaca, ali i na Balkanu od Grka. Pokorivši zapadnu Europu, Hitler je u to vrijeme bio potpuno zauzet pripremanjem operacije Barbarossa, odnosno invazijom na SSSR.

Komentara 1

MA
Matušica
13:15 14.01.2017.

Vrlo malo materijala za bilo kakav komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije