Drugi svjetski rat

Erwin Rommel u Africi

Erwin Rommel u Africi
Vojna povijest
05.08.2012.
u 15:39

Afričke operacije 1941.-1942. na fotografijama i ilustracijama

Visoki britanski diplomat na službi u poslijeratnoj Njemačkoj, Sir Ivone Kirkpatrick, u lipnju 1945. godine razgovarao je u ćeliji zatvora u Nürnbergu s maršalom Hermannom Göringom, jednim od vodećih ljudi poraženoga njemačkoga Trećega Reicha. Na upit što su po njemu bile najveće njemačke pogrješke u drugom svjetskom ratu, Göring je odgovorio: „(…) Nismo zauzeli Španjolsku i Sjevernu Afriku 1940. godine (…)!“ Nakon što nije uspio poraziti Veliku Britaniju Napoleon nije prihvatio da je odlučujući strateški pravac prema pobjedi išao preko Londona, a ne Moskve. Hitler nije 1940. godine porazio Englesku suočivši se sa sličnom situacijom. Za njega je u drugoj polovici 1940. godine i početkom 1941. godine napad na Sovjetski Savez trebao biti irelevantan. Njegovo „strateško težište“ odnosno strateški pravac djelovanja, zajedno s talijanskim saveznicima, išao je i dalje prema Velikoj Britaniji, ali preko Egipta. Povjesničari se slažu da u to vrijeme Hitlerov stožer uopće nije imao viziju možda odlučujuće „sredozemne strategije“. Na to je mislio Göring. Zauzimanjem Španjolske gotovo cijela atlantska obala Europe bila bi pod njemačkim nadzorom. Preko Španjolske Nijemci bi zauzeli britansku utvrdu i značajnu ratnu luku „Gibraltar“ te zatvorili ulaz u Sredozemno more.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije