NA DANAŠNJI DAN

Etiopijski car Haile Selasije vratio se u glavni grad nakon pet godina

Wikimedia CC
05.05.2017.
u 11:53

Benito Mussolini htio je zauzeti Etiopiju te je pretvoriti u talijansku ekonomsku koloniju.

Na današnji dan 1941. godine, car Haile Selasije ponovno se vratio u Addis Abebu, etiopijski glavni grad, točno pet godina od početka talijanske okupacije, piše History.

Benito Mussolini htio je zauzeti Etiopiju te je pretvoriti u talijansku ekonomsku koloniju. Htio je naseliti 10 milijuna Talijana na istok Afrike. Etiopija je bila članica Lige Naroda, a u slučaju napada, ostali bi je saveznici trebali branili od moguće talijanske invazije.

Italija je napala 3. listopada 1935. godine, Selasije je protestirao ispred Lige Naroda, ali su Italiji uvedene samo manje sankcije jer je smatrano da bi veće sankcije dovele do kompletnog zatvaranja Sueskog kanala. Britanija i Francuska su se bojale kako bi usred njihove pomoći došlo do velikog rata. Uskoro je došlo je do tajnih pregovora s Italijom. Kasnije su detalji pregovora izašli u medije te su Britanija i Francuska javno osramoćene zbog ignoriranja člana Lige Naroda - Etiopije.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije