Naslovnica

Evo nas već i s jubilarnim 70. brojem VP magazina

S ovim značajnim događajem iz Domovinskog rata, koji je ovdje prvi put detaljno obrađen i slikovno obogaćen, odlično se poklopio i završetak feljtona kolege Krunoslava Mikulana o odorama, oznakam i znakovlju koji u ovom broju završava s Oružanim snagama Republike Hrvatske od osnivanja 1991. godine do danas.
04. siječnja 2017. u 11:05 2 komentara 1612 prikaza
Rat
Foto: Vojna povijest

Nema sumnje da je 152 dana herojske obrane Laslova bilo od ogromnog značaja za konačnu obranu gradaOsijeka, ali je pritom plaćena i velika cijena. Selo je u potpunosti razoreno, a koliku su žrtvu prinijeli braniteljiLaslova brojkama je dočarao zapovjednik obrane Ladislav Kočiš: „Laslovačka obrana bila je u okruženju četiri dana od 20. do 23. studenog 1991., točno do 16 sati i 45 minuta. Samo u ta četiri dana poginulo je 10 branitelja, ali obrana Laslova u ta četiri dana nije nijednom probijena, sve dok po mojoj odluci 23. studenog 1991. branitelji nisu napustili svoje položaje i krenuli u proboj. U obrani sela Laslova poginulo je 38 branitelja i civila, a 4 branitelja i 6 civila su nestala. Laslovačka obrana trajala je 152 dana, a selo je branilo 187 Laslovčana, od kojih je bilo 105 branitelja mađarske nacionalnosti. Od ukupnog broja poginulih i nestalih (48) bilo je 22 branitelja Mađara. I danas potražujemo 15 tijela branitelja i civila za koje nemamo nikakova saznanja, a 10 od njih su Mađari.“

laslovo | Autor : Vojna povijest Foto: Vojna povijest

Ovim riječima kolega Tomislav Šulj zaključuje svoj prilog o bitki za Laslovo 1991. godine koji je šlager našeg jubilarnog 70. broja časopisa. Da. već smo dogurali do 70. broja! I idemo dalje! S ovim značajnim događajem iz Domovinskog rata, koji je ovdje prvi put detaljno obrađen i slikovno obogaćen, odlično se poklopio i završetak feljtona kolege Krunoslava Mikulana o odorama, oznakam i znakovlju koji u ovom broju završava s Oružanim snagama Republike Hrvatske od osnivanja 1991. godine do danas. No to svakako nije kraj Mikulanove suradnje s VP-om jer će iz njegove bogate riznice krenuti novi feljtoni koji su već u pripremi. U ovom broju svakako želim naglasiti i novi prilog Davida Orlovića o tridesetogodišnjem afričkom ratu, odnosno o Eritrejskom oslobodilačkom ratu koji je trajao od 1961. do 1991. godine. To je još jedna tema više koju dosad nitko nije obradio na hrvatskom jeziku. Uglavnom, mi se već pripremamo za 71. broj, a vi uživajte u ovom broju!

Novo izdanje Vojne Povijesti možete čitati od 5. siječnja na svim kisocima!

Elipso

  • Avatar prepecenica
    prepecenica:

    domovimski rat šarene pilule za lilule

  • fatianegra51:

    Na slici Eduardo.Po nacionalisti spanjolac,mađar,zidov,portugalac,equadorac ,i jos nekoliko nacija.Vratio se u Equador,tamo stradao.