Naslovnica

F-35 projekt postaje upitan nakon što je Trump zatražio jeftiniju alternativu

F-35 ovako postaje jedan od najskupljih borbenih sustava u povijesti, ali postoji vrlo ključan razlog iza cijele priče.
23. prosinca 2016. u 19:21 15 komentara 9068 prikaza
F-35
Foto: REUTERS/Amir Cohen
Pogledajte galeriju 1/4

Američki budući predsjednik Donald Trump izjavio je da će se možda zaustaviti kontroverzni program razvoja novog borbenog višenamjenskog aviona F-35 nakon što je zatražio korporaciju Boeing, koja proizvodi jeftiniji i stariji F-18 Super Hornet, da izradi jeftiniju ponudu za konkurentan avion, piše Russia Today.

Najveći je problem što su to dva vrlo različita zrakoplova. Kako će Boeing reagirati, još se ne zna. U ovome trenutku, SAD će naručiti i kupiti 2 443 aviona F-35. Narudžba vrijedi oko 380 milijardi dolara prema pisanju Business Insidera. F-35 ovako postaje jedan od najskupljih borbenih sustava u povijesti, ali postoji vrlo ključan razlog iza cijele priče. Novi zrakoplov 5. generacije F-35 bi trebao zamijeniti već zastarjele zrakoplove Ratnog zrakoplovstva, Mornarice i Marinaca.

F-35 | Autor : REUTERS/Amir Cohen Foto: REUTERS/Amir Cohen

Avion F-35 je projektiran kako bi zadovoljio sve jedinstvene potrebe svake vojne grane; F-35A u zrakoplovstvu, F-35B u marinskom korpusu te F-35C u mornarici.

F-35 | Autor : REUTERS/Amir Cohen Foto: REUTERS/Amir Cohen

Lockheed Martin F-35 Lightning II izabran je kao avion združene platforme za sve grane oružanih snaga - Američku vojske, Američku mornarice te Američkog ratnog zrakoplovstva. Projekt je već na desetke puta bio izložen medijskoj paljbi zbog kašnjenja te prelaska iznad planiranog proračuna.

Inženjeri i dalje trebaju riješiti brojne softverske neprilike te pouzdanost, a i dalje se vodi javna rasprava o njegovim (lošim) borbenim svojstvima. Što se tiče aviona F-18, on je projektiran kao višenamjenski borbeni zrakoplov koji može "nositi" vrlo širok spektar bombi i raketa uz njegov razorni top od 20 milimetara - M61 Vulkan. Hornet je po prvi puta sudjelovao u ratnim zadaćama tijekom američkog bombardiranja Libije 1986. godine te je kasnije korišten 1991. godine u Zaljevskom i 2003. godine u Iračkom ratu.

SH | Autor : Wikimedia CC Foto: Wikimedia CC

Svi zrakoplovi obitelji F-35 su "nevidljivi", čak je i oblik aviona kao i materijal izrade "nevidljiv" za radar.

Izvan Sjedinjenih Američkih Država, F-35 se koristi unutar ratnog zrakoplovstva Australije, Kanade, Finske, Kuvajta, Malezije, Španjolske i Švicarske.

Kako bi Boeing proizveo konkurentan "nevidljivi" avion, Boeing bi trebao potpuno promijeniti oblik aviona. Ako bi se zamijenio F-35, Boeing bi trebao redizajnirati F-18 "od nule", što znači oko 15 godina razvoja ako sve bude bilo u redu.

Gašenje takvih projekata nije novost u Sjedinjenim Američkim Državama. Godine 1977., predsjednik Jimmy Carter zaustavio je program strateškog bombardera B-1, iako je taj isti program kasnije ponovno oživljen od strane nasljednika Ronalda Reagana.

U srijedu se Trump susreo s generalnim direktorima Lockheed-Martina i Boeinga. Nakon sastanka, Dennis Muilenburg iz Boeinga izjavio je da troškovi zamjene novog predsjedničkog aviona Air Force One neće ići gore, iako je Trump opisao taj program kao preskup.

>>Zašto je F-35 laka meta za ruske "Flankere"?

>>Turska naručuje još četiri aviona F-35 i pet helikoptera

Elipso

 • marijan.jedvaj:

  1. F-35 se ne koristi u raznim "vanjskim" zrakoplostvima jer se ne koristi ni u američkom, obzirom da nije ni stupio u uporabu, kao šsto se malo višlje i govori u samom ćlanku - razvoj lovca... 2. Hornet i Super ... prikaži još!per Hornet nisu isti zrakoplovi premda imaju iste oznake i slično izgledaju konstrukcijski djele malo toga, prvi je razvijen krejem 70-ih i ušao u uporabu početkom 80-ih, a drugi razvijen i ušao u uporabu u drugoj polovicei 90-ih,

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  Pa imaju Raptor, jel dobar, funkcionalan...

 • Avatar Ironman0105
  Ironman0105:

  Nije moguce da sve grane imaju isti zrakoplov, jer svaka (Vojska, Mornarica, Marinci, Nacionalna Garda, Obalska straza i Zrakoplovstvo) imaju drugacije potrebe.