Naslovnica

Pogledajte najskuplji američki borbeni sustav

Svaki od tih zrakoplova bit će posebno projektiran i prilagođen SAD-u, njegovim partnerima i međunarodnim kupcima kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Nizozemska, Norveška, Japan, Južna Koreja i Izrael.
29. travnja 2015. u 14:07 13 komentara 4622 prikaza
LM
Foto: Lockheed Martin
Pogledajte galeriju 1/6

Ranije ovog mjeseca, glasnogovornik američkog zrakoplovstva izjavio je za Reuters da će se "najskuplji borbeni sustav ikada" početi koristiti do kraja rujna 2016. godine. Cjelokupni program koštat će preko 390 milijardi dolara.

Novi "F-35 Lightning II" proizveden je u velikoj tvornici Lockheed Martin u Fort Worthu, državi Texas. Zrakoplov može nositi preko 8 tona eksplozivnog materijala. Novi program borbenog mlažnjaka "F-35" uključuje razvoj tri različita modela - "F-35A", "F-35B" i "F-35C. Svaki od tih zrakoplova bit će posebno projektiran i prilagođen SAD-u, njegovim partnerima i međunarodnim kupcima kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, Nizozemska, Norveška, Japan, Južna Koreja i Izrael.

F-35 | Autor : Lockheed Martin Foto: Lockheed Martin

Glasnogovornik Lockheed Martina izjavio je da će svaki mlažnjak "F-35A" koštati nevjerojatnih 108 milijuna dolara. Isporučeno je 65 od planiranih 1 763 mlažnjaka "F-35A" Ministarstvu obrane SAD-a.

F-35 | Autor : Lockheed Martin/ Američko Zrakoplovstvo Foto: Lockheed Martin/ Američko Zrakoplovstvo

Mlažnjak "F-35" posjeduje sličan arsenal kao "F-35A", međutim razlika je u topu koji se nalazi na lijevoj strani mlažnjaka, između krila i pilotske kabine.

 • t12matija:

  sve je to super,volim zrakoplovstvo,ali ono sto mi je uzasno je da netko moze dati toliko love za jedan aparat,a sto se sve s tim novcem moze izgraditi(nek mi neko kaze sto bi mi u hr mogli napraviti sa cijenom ... prikaži još! jednog f35 skole,bolnice,vrtici,ceste,kanalizacija i sl) uzas koliko novca ...mislim mozete li uopce zamisliti tu hrpetinu novca ak nam je prosjek place 2500hrk!!!!

 • Avatar Zezanje
  Zezanje:

  Sam zrakoplov F35 kao zrakoplov i nije nesto posebno, medjutim ono sto je posebno je novi ujedinjeni sustav komunikacije i djelovanja koji je u principu vise sustava istovremeno. Naime zrakoplov komunicira sa svim zivim kako u zraku, tako na kopnu, ... prikaži još! na vodi, pod vodom i u svemiru. To sto kosta je upravo taj sustav. Oni koji kupuju F35 zrakoplove, najvise placaju ulaz u tu zajednicu.

 • zg223:

  108 m dolara kosta samo jedan.i onda netko usporedjuje rusiju sa amerikom..haha