Naslovnica

Flota 40 starih brodova leži na mističnoj lokaciji Crnog mora

Profesor Jon Adams, vođa istraživačkog tima, izjavio je kako je napredna 3D tehnologija omogućila pogled na ove zapanjujuće brodove.
04. studenoga 2016. u 13:23 0 komentara 3180 prikaza
Bizant
Foto: The Archaeology News Network

Istraživači su otkrili više od 40 brodova na dnu Crnog mora. Tamo su već nekoliko stoljeća te su itekako očuvani, piše War History Online.

Istraživači su srećom otkrili ove olupine nakon pretrage morskog dna na dubinama od 300 do 1800 metara. Toliko je malo kisika na takvim dubinama da drvo gotovo netaknuto. Današnja je 3D tehnologija pomogla prikazati svih 40 olupina bez ikakvog diranja morskog dna. Dugo su vremena istraživači mislili kako je to "mrtvo područje" ispod površine Crnog mora, ali nije bilo fizičkog dokaza. Sada su istraživači otkrili olupine blizu bugarske obale. Otkriveni su brodovi iz doba Osmanskog carstva i Bizanta. Mapiranje je obavljeno najnaprednijom tehnologijom.

Profesor Jon Adams, vođa istraživačkog tima, izjavio je kako je napredna 3D tehnologija omogućila pogled na ove zapanjujuće brodove. Istraživači nastavljaju tražiti podvodne kolonije s dvije mini podmornice.

Vjeruje se da su brodovi iz vremena Bizanta, 330. godine poslije Krista te Osmanskog carstva koje je zauzelo navedena područja 1453. godine.

>>Hrabri su Austrijanci tada obranili kršćansku Europu od osmanske invazije...

>>Lepantska bitka

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.