Istraživanja

Fortifikacije Zadra

Fortifikacije Zadra
Vojna povijest
05.10.2013.
u 14:16

Podsektori obrane "D" i "E"

Podsektor „D“ bio je drugi po veličini podsektor kopnenog sektora obrane. U gornjem dijelu obuhvaćao je područje široko gotovo pet kilometara, dok je u pozadini bio širok između jedan i pol i dva kilometara. Iako je u svom sastavu imao dva veća (Ploča i Crno) i jedno manje selo (Babindub), zbog nepovoljna geostrateškog položaja i velike izloženosti, talijansko vojno zapovjedništvo odlučilo je ne braniti Crno i Babindub, već se obrana prvenstveno fokusirala na selo Ploča koje je imalo izniman strateški značaj, a s obzirom na to da se nalazi na uzvišenju visine oko 75 m koje lagano pada prema cesti Zadar – Crno – Murvica, odnosno prema sektoru „C“.

Navedeni podsektor nalazio se između ceste Zadar – Crno – Murvica i ceste Zadar – Ploča – Babindub – Zemunik. Na tom području obrana je organizirana na način da je vrlo usko povezana s obranom iz podsektora „E“, a sastojala se od četiriju kružnih obrana, prve crte obrane, okomite crte obrane između kružne obrane zaseoka Musapstan i prve crte obrane te druge crte obrane u dubini teritorija, koja je bila sastavni dio zajedničke obrambene crte podsektora „C“, „D“ i „E“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije