AKTUALNO

Francuski nosač zrakoplova stigao u Abu Dhabi

Charles de Gaulle
Foto: Wikimedia Commons
25.01.2016.
u 18:19

Charles De Gaulle, nosač zrakoplova na nuklearni pogon istisnine 43.000 tona, stigao je u Abu Dhabi uz pratnju francuskih i europskih ratnih brodova

Najveći brod francuske ratne mornarice Charles de Gaulle stigao je u Abu Dhabi nakon što je sudjelovao u operacijama protiv Islamske države u Iraku i Siriji, piše TheNational.ae

Charles De Gaulle, nosač zrakoplova na nuklearni pogon istisne 43.000 tona, stigao je u Abu Dhabi uz pratnju francuskih i europskih ratnih brodova. Nakon što je napustio svoju matičnu luku u Toulonu u južnoj Francuskoj, nosač zrakoplova stigao je u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi se posada odmorila. Na brodu trenutačno služi 1900 ljudi. – Zbog zahtjevnih i dugih zadataka koji su pred nama, moramo odmoriti posadu prije novih borbenih operacija – izjavio je glasnogovornik francuske vojske.

Francuski predsjednik Francois Hollande objavio je da će poslati nosač zrakoplova Charles de Gaulle tjedan dana prije 5. studenoga kada su teroristi Islamske države izveli napade u glavnom gradu Francuske, Parizu, u kojem je poginulo 120 ljudi.

Već je 23. studenoga nosač zrakoplova pod vodstvom kontra-admirala Rene-Jeana Crignola izveo prve napade protiv meta Islamske države. Bio je okružen prijateljskim podmornicama i britanskim, francuskim i njemačkim ratnim brodovljem. Nakon što je nosač stigao u borbenu zonu, započele su desetodnevne borbene operacije protiv meta Islamske države. Francuska je dio međunarodne koalicije pod vodstvom SAD-a koja se bori protiv Islamske države te jedina osim SAD-a koristi nosač zrakoplova u svojim operacijama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije