IZ NOVOG BROJA TISKANOG MAGAZINA, VELJAČA 2015.

Francuski poučak: teroristički akt

R
Foto: Reuters/Pixell
02.02.2015.
u 16:34

Očigledno je kako Francuzi (ali i EU) moraju preispitati protuterorističke strategije, na prvoj razini djelovanje obavještajnog kompleksa

Početak 2015. opetovano je podsjetio na bremenitosti svijeta. U tri dramatična dana svijet se ponovno suočio s ubilačkim licem terorizma. Radikalni nasilni islamisti, braća Said i Cherif Kouachi te Amedy Coulibaly ubili su u Parizu 17 ljudi. U odlučnom odgovoru francuskih protuterorističkih snaga teroristi je opet dokazao svoju moć. Nakon „ere terora“ 1980-ih, i još uvijek nerazjašnjenih terorističkih udara na parišku sinagogu i niza atentata (Joseph Fontanet, Salah ad-Din al- Bitar, Yahya El Mashad, Jean-Pierre Maïone-Libaude, Fadl Dani, itd.), Francuska se metropola opetovano suočila s ubilačkim terorističkim izazovom. Francuska se država našla u izvanrednom stanju, suočena sa šokom, društvenom psihozom i panikom, širenjem straha, dok su oči svijeta bile uprte prema Francuskoj s logičnim pitanjem: tko je sljedeća žrtva terorista, tog kancerogenog oboljenja suvremenog društva?

Svjetski su lideri pružali riječi utjehe i podrške francuskom narodu i državi te nudili konkretnu pomoć u borbi protiv terorista. Konačno, veličanstvenim višemilijunskim povorkama građana, francuska država i francusko društvo podržani svjetskim liderima četiri su dana nakon početka tragedije rekli odlučno „ne“ terorizmu. Dostojanstveno i emotivno su poručili da teroristi nisu uspjeli u svojoj nakani da francusku državu prikažu ranjivom i dovedu u pitanje dosege demokracije i suvremene civilizacije, poručili su da će povijesni temelji i suvremenost slobode, jednakosti i pravde trijumfirati nad ubilačkim terorom.

Pariški je masakr težak udarac francuskoj državi, ali još bolniji francuskom društvu. Očito je to i bila namjera terorista. Njihov je cilj ubijanjem i nasiljem destabilizirati državu i društvo, dokazati da država nije u stanju ostvariti svoju temeljnu funkciju: sigurnost društva. Psihozom nasilja nastoje djelovati na društvo koje treba postati svjesno političkih zahtjeva terorista...

Ne propustite od četvrtka, 5.2. u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Komentara 2

SO
soki
09:15 03.02.2015.

Opasnost od uzrikanog Islama uvjek postoji. Ta zajednica ne zna nista drugo, nego odgajati divlje vjernike i teroriste. Oni nisu zadovoljni sa vlastitom religijom, pa nastoje unistiti i tudju. Njihovi se redovi ne zbijaju zbog bozijeg vjerovanja, vec da unisteiste zapad i ovo malo demokratije. Stoga, same religije vise zarade mrznje i ismijavanja, nego da se za njih gine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije