VLAK SMRTI

Francuski vojnici poginuli u nesreći kod Modanea

Wikimedia CC
12.12.2017.
u 14:29

Više od tisuću vojnika (neki izvori kažu 1200) je putovalo između Turina i Lyona kroz Alpe u jugoistočnoj Francuskoj.

Na današnji dan 1917. godine poginulo je više od 500 francuskih vojnika nakon što je vlak iskočio s tračnica, piše History.

Vojska se vraćala s talijanskog bojišta u trenutku nesreće, a nesreća se dogodila kod Modana u Francuskoj. Bilo je jasno da su uvjeti putovanja bili opasni, ali su francuski časnici to jednostavno ignorirali. U vlaku je bilo previše ljudi.

Više od tisuću vojnika (neki izvori kažu 1200) je putovalo između Turina i Lyona kroz Alpe u jugoistočnoj Francuskoj. Toliko je vagona vukla jedna lokomotiva da se glavni inženjer pobunio te nije htio napustiti stanicu. Nije bio problem u tome da lokomotiva neće moći vući 19 vagona, već je bio problem što se neće moći zaustaviti jer 16 vagona nije imalo kočnice.

Francuski časnik koji je htio ljude odvesti doma za Božić što prije, zaprijetio je oružjem vlakovođi dok nije pristao da krene. Pokazalo se da je inženjer bio u pravu. Nakon što se vlak približavao gradu Modaneu, silazeći s brda nije mogao zakočiti te je vlak bez kontrole krenuo niz brdo. Vlak je ubrzo došao na drveni most te iskočio s tračnica. Vagoni su se zapalili jer je većina bila od drveta.

Poginulo je između 500 i 800 vojnika. Vatra je bila toliko snažna da je oko 400 leševa bilo neprepoznatljivo nakon požara. Iako je vojska pokušala prikriti ovaj događaj, preživjeli inženjer je otkrio cjelokupnu priču 15 godina kasnije.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije