SUVREMENO RATOVANJE

Francuzi bombardirali skladište ISIL-a u Iraku

Hollande
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
19.09.2014.
u 17:26

Ured francuskog predsjednika izjavio je da su zračni napadi uništili skladišta logistike ISIL-a na sjeveroistoku Iraka.

Francuski zrakoplovi izveli su zračne napade na ISIL u Iraku, prenosi portal theguardian.com.

Nakon manje od 24 sata, francuski predsjednik François Hollande prihvatio je zahtjev vlade iz Bagdada za zračnom podrškom u borbi protiv pobunjenika. Najmanje dva francuska borbena zrakoplova „Rafale“ napala su položaje pobunjenika.

U izjavi iz ureda francuskog predsjednika pisalo je: „Jutros u 9.40 sati naši avioni „Rafale“ izveli su prvi napad na logistički centar terorističke organizacije Daeish (ISIL) u sjeveroistočnom dijelu Iraka. Meta je pogođena i uspješno uništena. Ostale operacije izvesti će se tijekom sljedećih dana.“

Meta je bila blizu mjesta Tall Mouss u području Zoumar, na sjeveru Iraka. Francuski zrakoplovi smješteni su u Al-Dhafri blizu Abu Dhabija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Francuski ministar obrane izjavio je da su uništene zgrade, vozila, oružje i gorivo. „Uspjeli smo izvršiti ovu akciju zahvaljujući dobrim izviđanjem njihovih položaja. Misija je izvršena s direktnom koordinacijom iračkih vlasti i našim saveznicima u regiji. Prijetnja ove grupe đihadista drukčija je zbog njihove veličine, oružja, odlučnosti i njihovih akcija. Naš cilj je doprinos miru i sigurnosti u Iraku“, rekao je ministar.

Sjedinjene Američke Države vode koaliciju od tridesetak država – zapadnih saveznika, kao i zemalja na Bliskom Istoku, kako bi uspješno porazili islamske militante. Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je odluku francuskog predsjednika da se Francuska pridruži kampanji protiv ISIL-a.

„Danas Sjedinjene Države nastavljaju graditi široku međunarodnu koaliciju kako bi uništili terorističku grupu poznatu kao ISIL. Kao dio zračne kampanje, Francuzi će se pridružiti u napadima na ISIL u Iraku. Kao jedan od naših najstarijih i najbližih saveznika, Francuska je snažan partner u našim naporima protiv terorizma. Zadovoljni smo što će se američke i francuske snage opet boriti zajedno sa zajedničkim ciljem“, rekao je Obama.

Obama je također dao dopuštenje američkoj vojsci da napadne Siriju u kojoj ISIL kontrolira vrlo veliko područje. Američke snage još nisu pokrenule operaciju te nisu izjavile kada će službeno početi s njome.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije