Drugi svjetski rat, Svijet, Oružje

Garand M1 - pobjednička puška američkog vojnika

Garand M1 - pobjednička puška američkog vojnika
Vojna povijest
02.05.2012.
u 00:00

Prva poluautomatska puška kao službeno naoružanje neke od vojski velikih svjetskih sila

Uobičajena američka vojnička puška iz Drugog svjetskog rata prva je poluautomatska puška ikad usvojena u službeno naoružanje neke od vojski dominantnih i velikih svjetskih sila. Slučaj br.1. Francuska, 6. lipnja 1944. godine. Invazija Saveznika na Normandiju u punom je naletu. Nešto sjevernije od sela Sainte-Marie-du-Mont, na udaljenosti oko tri milje jugozapadno od Utah Beach, plaže na kojoj je u tijeku iskrcavanje američke 4. pješačke divizije (4th Infantry Division), oko 8,30 sati satnik Richard “Dick” Winters naoružan puškom „Garand“ osobno predvodi napad 13 padobranaca E satnije (kasnije se priključilo i 10 padobranaca satnije D) na njemačke topničke položaje na Brécourt Manoru.

Njemački položaji, oko četiri haubice kalibra 105mm, bili su dobro utvrđeni i međusobno povezani rovovima. Kako u početku nije znao broj neprijateljskih vojnika, Winters je rasporedio svoje padobrance i odlučio se na napad na položaj prve haubice s lijeve strane. Napredujući rov po rov od haubice do haubice u bliskom vatrenom okršaju s neprijateljem do izražaja dolazi brzina paljbe njegovog poluautomatskog „Garanda“ i „Garanda“ većine ostalih padobranaca. Slučaj br.2. Nizozemska, trajanje operacije Market Garden, 05. listopada 1944. godine. Satnik Richard “Dick” Winters osobno predvodi napad svoje ojačane desetine na utvrđeni položaj njemačkih trupa na raskrižju puteva oko 1200 m udaljenom od zapovjednog mjesta svoje satnije.

Držeći „Garand“ u rukama trči preko otvorenog prostora livade prema raskrižju okruženog nasipima, dolazi do vrha nasipa i ugleda mladog njemačkog vojnika, opaljuje jedan metak kojim ga pogađa, okreće se i ugleda cijeli vod njemačkih vojnika, a koji su bili skriveni iza nasipa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije