NJEMAČKI GENERALI PROTIV PARTIZANA (9)

General-poručnik Johann Mickl

Bundesarchiv
Bundesarchiv
07.11.2014.
u 17:29

Dana 13. kolovoza 1943. godine imenovan je za zapovjednika 392. hrvatske pješačke divizije poznate i pod nazivom „Plava divizija“

U malom predgrađu Bad Radkersburga, Zeltingu, 18. travnja 1893. godine rođeni su blizanci Johann und Alois Mikl (kasnije je Johann svoje prezime, iz do danas potpuno nepoznatih razloga, promijenio početkom 1920. godine u Mickl) kao sinovi uglednog zemljoposjednika. Mladi Johann je sa svojim bratom blizancem ljeta provodio kod djeda u selu Kutschenitzabachu na samoj granici između austrijskog i mađarskog dijela Austro-Ugarske Monarhije. Mještani navedenog mjesta govorili su mađarskim i slovačkim jezikom te su braća ubrzo naučila osnove oba jezika. Po završetku osnovne i srednje škole u Bad Radkersburgu mladi Johann je upućen svome ujaku u Beč na nastavak školovanja. Spomenuti Johannov ujak bio je gospodarski časnik sa činom satnika prezimena Derwaritsch (Dervarić) koji je utjecao na svoga nećaka da izabere poziv vojnika. Tako je mladi Johann od 1908. do 1911. godine pohađao austrijsku Domobransku kadetsku školu (Landwehrkadettenschule) u Beču te je kao završeni časnički pristupnik (Offizieranwärter) s najboljima ocjenama u svome naraštaju nastavio školovanje na prestižnoj terezijanskoj Vojnoj akademiji (Theresianische Militärakademie) u Bečkom Novom Mjestu koju je uspješno završio 1914. godine.

Dana 1. svibnja 1914. godine Johann Mickl promaknut je u čin poručnika i razmješten u 4. pješačku pukovniju austrijskog domobranstva (Landwehrinfanterieregiment 4.) u Klagenfurtu. Navedena pukovnija je u studenome 1917. godine promijenila ime u 1. gorsku streljačku pukov1.). Poručnik Mickl je dobio zapovjedništvo nad 3. vodom 2. satnije I. bojne navedene pukovnije i svoje dane je provodio u obuci vojnih obveznika. Jednolične dane posvećene obuci prekinula je vijest o atentatu u Sarajevu i ubojstvu prijestolonasljednika nadvojvode Franje Ferdinanda i njegove trudne supruge Sofije 28. lipnja 1914. godine.

Novi broj VP magazina za vojnu povijest pronađite od 5. studenoga na svim kioscima za samo 19,99 kn!

Komentara 1

T1
t12matija
20:44 07.11.2014.

evo ovog jezikoslovca...taj je zezno i hrv.vojnu terminologiju,,,dajte mu cin general-lajtnat..hahahha..koja karikatura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije