Naslovnica

Geotopografski materijal

Glavnina zemljovida je u izdanju Vojnogeografskog instituta JNA iz Beograda, rađeni su već od 1948. pa sve do 90-ih godina
09. veljače 2015. u 15:11 0 komentara 430 prikaza
Karte
Foto: VP magazin

Jedna od značajnijih zbirki u Vojnom muzeju kako po značaju za dobar dio vojnika, ali i onih koji se dosta kreću po terenu, ali i po opsegu građe zbirka je geotopografskog materijala. Zbirka se počela stvarati prvo donošenjem raznih zemljovida od strane vojnika, ali i civila koji su na navedene zemljovide nailazili po raznim prostorima, često odbačene po podu i zaboravljene u ormarima. Zvuči nevjerojatno, ali često bez obzira na njihovu važnost, posebno u ratnom periodu, odnos prema tom materijalu bio je neprimjeren i podcjenjivački.

Veliki dio zemljovida bačen je u smeće, a dio se koristio. Znatne količine bile su po vojarnama s obzirom da se zemljovidi tretiraju kao potrošni materijal, koji se bez obzira na brigu, kod upotrebe troši. Bivša JNA je s obzirom na veličinu vojske, a i na teritorij, raspolagala velikim količinama i zahvaljujući tome, ali i ljudima koji su cijenili vrijednost navedenih, veliki dio je spašen. Glavnina zemljovida je u izdanju Vojnogeografskog instituta JNA iz Beograda, rađeni su već od 1948. pa sve do 90-ih godina. U zemljovidima koji su za sada pregledani, nađeno ih je nekoliko već iz 1948. i 1950. godine. Karata iz toga vremena nema mnogo, ali se nadamo da će tijekom razvrstavanja zaprimljenog materijala izaći na svjetlo još primjeraka.

Najveći dio zemljovida je u mjerilima 1:25 000, 1:50 000, 1:100 000 i 1:200 000 te pregledno topografski zemljovidi 1:300 000 i 1:500 000. Uz njih, tu se nalaze zemljovidi vodnih objekata, kao i tenkoprohodnosti te zrakoplovni...

Ne propustite od četvrtka, 5.2. u prodaji novi broj magazina Vojna povijest na svim kioscima za samo 19,99 kuna.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.