Drugi svjetski rat, Balkan

Glavni štab Hrvatske

Glavni štab Hrvatske
Vojna povijest
05.07.2012.
u 21:38

Vladimir Bakarić i partizanski pokret u Hrvatskoj 1941. - 1943.

Vladimir Bakarić (1912.- 1983.) pripada bez sumnje u skupinu najutjecajnijih hrvatskih političara XX. stoljeća – političara koji su obilježili epohe u kojima su djelovali. Među njima, Bakarić se, uz Josipa Broza Tita, ističe najdugotrajnijim utjecajem na čelnoj poziciji
komunističkoga režima u Hrvatskoj na koju je došao 1944. godine te je na njoj, uz kratkotrajni prekid 1969. – 1971. godine, u različitim oblicima ostao do smrti. Nešto je manje poznata i Bakarićeva uloga u vodstvu hrvatskih partizana. Bakarić je u razdoblju između studenoga 1941. i studenoga 1943. godine djelovao kao politički komesar GŠH-a (Glavni štab Hrvatske), tj. kao transmisija volje Komunističke partije Jugoslavije/ Hrvatske, političke skupine koja je i organizirala i vodila partizanski pokret. Može se reći da je Bakarić, uz zapovjednika GŠH-a Ivana Rukavinu, glavni arhitekt partizanskoga pokreta u Hrvatskoj. Pod njegovim vodstvom hrvatski su partizani postigli značajne vojne uspjehe, preživjeli ozbiljne neprijateljske udare te učvrstili i proširili svoj teritorij.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije