DRUGI SVJETSKI RAT

Göring naređuje početak "Konačnog rješenja židovskog pitanja"

Židovski geto
Foto: Bundesarchiv
1/2
31.07.2015.
u 14:15

Iza cijele ove grozne i morbidne priče koja se odvijala iz mjeseca u mjesec, stajao je Hitler "čija je najveća slabost njegova nemoralna vlada i činjenica da ga mrzi jako puno ljudi".

Na današnji dan 1941. godine, Herman Göring naredio je Reinhardu Heydrichu, generalu SS-a i Heinrichu Himmleru da "što prije završe administrativni i financijski plan za rješavanje židovskog pitanja", piše History.com

Göring je nedugo nakon toga objavio da je skiciran plan 24. siječnja 1939. godine te je potvrdio da je "najbolji put" emigracija i evakuacija. Taj će program uskoro postati groznu i sustavno istrebljenje jednog naroda s europskog teritorija i područja pod njemačkom okupacijom. Heydrich je već imao "iskustva" s takvim planovima jer je on bio jedan od organizatora srednjovjekovnog koncepta "geta" u Varšavi nakon početka njemačke okupacije Poljska. Židovi su stjerani u područja ograđena zidom te su držani poput najvećih zatvorenika jer je njihova imovina zaplijenjena te podijeljena Nijemcima ili lokalnim poljskim seljacima koji nisu bili Židovi.

Foto: Bundesarchiv

Iza cijele ove grozne i morbidne priče koja se odvijala iz mjeseca u mjesec, stajao je Hitler "čija je najveća slabost njegova nemoralna vlada i činjenica da ga mrzi jako puno ljudi". Tu je rečenicu izjavio sovjetski diktator Josif Staljin istoga dana, 31. srpnja, na sastanku u moskovskom Kremlju američkom savjetniku predsjednika Harryu Hopkinsu.

Komentara 3

Avatar lvan12
lvan12
11:29 01.08.2015.

Treba biti cjelovit i potpun kod ovakvih stvari. Naime Hitler prvotno nije imao namjeru poubijati Židove već im oduzeti svu imovinu te deportirati i izbaciti iz Europe... Međutim odgovor cijelog svjeta na to je bio zatvaranje vlastitih granica! SAD je tada stavio kvotu od 10 000 imigranata godisnje, UK je zatvorilo granice u Palestini koja je tada bila njihova kolonija, kao i cijela J. Amerik. Stoga suodgovornost za genocid pripada i nekim drugim drzava koje danas mudro šute i za sve optuzuju Hitlera, dok je prava i tužna činjenica da Židove tada nitko nije htio, nacisti su "samo" bili ti koji su "povukli okidač".

DU
Deleted user
02:05 07.08.2015.

Kakve veze ima Goring sa Zidovima. Goring je 1941 bio zapovijednik avijacije i vec tada je bio u Hitlerovoj nemilosti zbog skromne performanse Luftwafe u bitci za Englesku. Takvo naredjenje mogao je dati samo Hitler osobno, a cudno je da ono (tj. pismeno naredjenje Hitlera da se istrijebe Zidovi) nije nikada (ni poslije rata) pronadjeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije