Naslovnica

Göring naređuje početak "Konačnog rješenja židovskog pitanja"

Iza cijele ove grozne i morbidne priče koja se odvijala iz mjeseca u mjesec, stajao je Hitler "čija je najveća slabost njegova nemoralna vlada i činjenica da ga mrzi jako puno ljudi".
31. srpnja 2015. u 14:15 3 komentara 2446 prikaza
Židovski geto
Foto: Bundesarchiv
Pogledajte galeriju 1/2

Na današnji dan 1941. godine, Herman Göring naredio je Reinhardu Heydrichu, generalu SS-a i Heinrichu Himmleru da "što prije završe administrativni i financijski plan za rješavanje židovskog pitanja", piše History.com

Göring je nedugo nakon toga objavio da je skiciran plan 24. siječnja 1939. godine te je potvrdio da je "najbolji put" emigracija i evakuacija. Taj će program uskoro postati groznu i sustavno istrebljenje jednog naroda s europskog teritorija i područja pod njemačkom okupacijom. Heydrich je već imao "iskustva" s takvim planovima jer je on bio jedan od organizatora srednjovjekovnog koncepta "geta" u Varšavi nakon početka njemačke okupacije Poljska. Židovi su stjerani u područja ograđena zidom te su držani poput najvećih zatvorenika jer je njihova imovina zaplijenjena te podijeljena Nijemcima ili lokalnim poljskim seljacima koji nisu bili Židovi.

RH | Autor : Bundesarchiv Foto: Bundesarchiv

Iza cijele ove grozne i morbidne priče koja se odvijala iz mjeseca u mjesec, stajao je Hitler "čija je najveća slabost njegova nemoralna vlada i činjenica da ga mrzi jako puno ljudi". Tu je rečenicu izjavio sovjetski diktator Josif Staljin istoga dana, 31. srpnja, na sastanku u moskovskom Kremlju američkom savjetniku predsjednika Harryu Hopkinsu.

  • Avatar lvan12
    lvan12:

    Treba biti cjelovit i potpun kod ovakvih stvari. Naime Hitler prvotno nije imao namjeru poubijati Židove već im oduzeti svu imovinu te deportirati i izbaciti iz Europe... Međutim odgovor cijelog svjeta na to je bio zatvaranje vlastitih granica! SAD je ... prikaži još! tada stavio kvotu od 10 000 imigranata godisnje, UK je zatvorilo granice u Palestini koja je tada bila njihova kolonija, kao i cijela J. Amerik. Stoga suodgovornost za genocid pripada i nekim drugim drzava koje danas mudro šute i za sve optuzuju Hitlera, dok je prava i tužna činjenica da Židove tada nitko nije htio, nacisti su "samo" bili ti koji su "povukli okidač".

  • Traxx:

    Kakve veze ima Goring sa Zidovima. Goring je 1941 bio zapovijednik avijacije i vec tada je bio u Hitlerovoj nemilosti zbog skromne performanse Luftwafe u bitci za Englesku. Takvo naredjenje mogao je dati samo Hitler osobno, a cudno je da ... prikaži još! ono (tj. pismeno naredjenje Hitlera da se istrijebe Zidovi) nije nikada (ni poslije rata) pronadjeno.