Naslovnica

Himmler naredio deportaciju svih Roma u konc. logore

Takav Himmlerov program nije nikome bio stran, a pogotovo onima koji su ga poznavali.
15. studenoga 2016. u 09:35 0 komentara 1429 prikaza
Himmler
Foto: Bundesarchiv

Na današnji dan 1943. godine, Heinrich Himmler javno je izdao zapovijed da se svi Romi i oni koji imaju romske krvi deportiraju kao i Židovi u koncentracijske logore, piše History.

Himmler je bio itekako motiviran provoditi nacističke rasne odredbe kojima su se trebali eliminirati svi "inferiorni" narodi iz Njemačke i njemačkih okupiranih područjima. Romi su od tog dana pripadali toj kategoriji te su masovno ubijani u Poljskoj i Sovjetskom Savezu. Zapovijed izdana 15. studenog zapravo je bila samo dopuna jer su se njome deportirali Romi prema Auschwitzu iz radnih logora u kojima su tada već bili smješteni.

Takav Himmlerov program nije nikome bio stran, a pogotovo onima koji su ga poznavali. Kao šef Waffen SS, vojnog krila Nacističke stranke, te pomoćnik načelnika Gestapa (tajne policije), Himmler je ubrzo konsolidirao kontrolu nad svim policijskim snagama u Reichu. Takva mu je moć itekako pomogla pri provođenju Hitlerovog "Konačnog rješenja". Himmler je organizirao logore smrti u Istočnoj Europi te stvorio robovsku radnu snagu.

>>Vojnik iz Liverpoola pomogao je pronaći drugog čovjeka Reicha

>>Varšavski ustanak, Anvil, Pariz, Rumunjska i Slovačka 1944. godine

Elipso

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.