NA DANAŠNJI DAN

Hitler preuzeo zapovjedništvo nad njemačkom vojskom

Rat
Bundesarchiv 146-1971-070-61
19.12.2016.
u 17:23

Obrambeni obruč koji su Sovjeti izgradili tristotinjak kilometara od Moskve Nijemci nisu mogli probiti. Užasna ruska zima - temperature su padale čak i do -31, zamrznula je njemačke tenkove.

Na današnji dan Hitler je preuzeo zapovjedništvo te postao vrhovni zapovjednik njemačke vojske, piše History.

Tada je izgledalo da njemačka ofenziva na Moskvu postaje katastrofalna. Obrambeni obruč koji su Sovjeti izgradili tristotinjak kilometara od Moskve Nijemci nisu mogli probiti. Užasna ruska zima - temperature su padale čak i do -31, zamrznula je njemačke tenkove. Sovjetski general Georgi Žukov uskoro je pokrenuo masovni protunapad sastavljen od pješaštva, tenkova te aviona. Ubrzo su natjerali Nijemce na bijeg. Ukratko, Nijemci su po prvi puta poraženi u ratu te je to bio vrlo snažan udarac na njihov moral. "Mit neuništivosti njemačke vojske bio je zaboravljen", napisao je kasnije njemački general Franz Halder.

Međutim, Hitler nije htio prihvatiti tu činjenicu. Maknuo je časnike s mjesta zapovjednika. General Fedor Von Bock, koji je osjetio tada vrlo snažne bolove u trbuhu, 1. prosinca je prijavio generalu Halderu da više ne može upravljati svojim oslabljenim postrojbama ubrzo je zamijenjen. Na njegovo je mjesto došao general Hans Von Kluge čija je 4. armija trajno natjerana u povlačenje. Hitler nije vjerovao da će morati ustupiti teritorij neprijatelju te se proglasio vrhovnim zapovjednikom njemačke vojske. Uvježbavao je postrojbe da ratuju "putem nacionalsocijalizma". Kasnije će on smišljati strategije, a časnici će morati sve pokorno slušati.

>>Napoleonova katastrofalna invazija na Rusiju

>>Rusija postavila raketne sustave Bal i Bastion-P na Kurilskom otočju

Komentara 3

Avatar Idler 3
Idler 3
22:46 19.12.2016.

Malo pojašnjenje...nacisti su došli dvadesetak kilometri sjeverno od Moskve i tu su zaustavljeni, a ne tri stotine !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije