NA DANAŠNJI DAN

Hitler priznao svima u bunkeru da je rat (i Reich) izgubljen

Berlin
Foto: Bundesarchiv
1/2
22.04.2015.
u 14:48

Crvena armija tada je imala preko 2 milijuna vojnika i 6 000 tenkova koji su munjevito napredovali prema središtu Berlina.

Dana 22. travnja 1945. godine, Hitler je dobio informacije da nitko neće postaviti obrambene položaje na Eberswaldeu. Priznao je svima u bunkeru poraz te je najavio svoje samoubojstvo. Nakon Hitlerove izjave, sovjetski mehanizirani korpus došao je do Treuenbritzena, 50 kilometara jugozapadno od Berlina, napisao je History Channel.

Na današnji dan prije 70 godina krvavo se vodila bitka za Berlin. Oko 700 000 vojnika, naoružanih civila i preostalih njemačkih postrojbi, teško se branilo nasuprot velike Crvene armije. Crvena armija tada je imala preko 2 milijuna vojnika i 6 000 tenkova koji su munjevito napredovali prema središtu Berlina. Grad je tada bio jedan veliki bunker. Svaka je ulica bila pregrađena barikadama, a svaki betonski položaj - bunker. Njemački vojnici, lovci na tenkove, sa svojim "Panzerfaustima" i "Panzerschreck" bacačima raketa uvijek su predstavljali prijetnju nadolazećim sovjetskim tenkovima.

"Svaka je kuća postala tvrđava."

Ključne riječi

Komentara 10

JR
Jean Renault
19:25 22.04.2015.

Kako su bili uspješni kad su izgubili u oba rata....

IK
ikonoklast
18:36 22.04.2015.

zato se veli nee kak njemceji veleju ubermensch

Avatar @promatrač
@promatrač
17:05 22.04.2015.

Svaka čast Nijemcima. Što se tiče hrabrosti na bojnom polju malo koja nacija im može parirati. U svakom slučaju njemački duh je interesantan duh u bilo kojem životnom segmentu i opet za moj ukus previše mehaničan, prepraktičan, vrlo planski, sličann robotima ali najvjerojatnije zato i vrlo uspješan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije