VOJNI MUZEJ

Hladni tragovi oko nas

Rat
Emil Smutni
30.01.2017.
u 08:10

Posljednja donacija Vojnom muzeju dvije su bajunete za karabine „Mauser“ gospodina Emila Smutnog iz Zagreba

Posljednja donacija Vojnom muzeju dvije su bajunete za karabine „Mauser“ gospodina Emila Smutnog iz Zagreba. Tragajući za ostacima vojne povijesti došao je i do navedenih primjeraka. Snimljeni su u zatečenom stanju te im tek predstoji obrada i čišćenje. Duža bajuneta ima dužinu oštrice 380 milimetara  i nažalost nema dugme za bravljenje, no to će se nastojati kompletirati. Opruga u toku je funkcionalna. Kraća bajuneta, dužine oštrice 200 milimetara, nažalost je klasičan primjer „balkanološkog“ pristupa vrijednim predmetima koji se pretvaraju u tobože korisne i funkcionalne predmete. Na križnici bajunete  odrezana je okrugla uška za naticanje na cijev. Time je predmet izgubio originalnost i vojnu funkcionalnost, no ipak ima muzejsku vrijednost kao ogledni primjerak raznih dorada vojnih predmeta. Ovom prilikom zahvaljujemo gospodinu Smutnom na donaciji i pozivamo ostale darovatelje da slijede ovaj i slične primjere...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. siječnja na svim kioscima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije