OBLJETNICE

Hladnoratovsko razdoblje avijacije

Ratna avijacija
VP magazin
03.03.2014.
u 23:04

Obilježeno je snažnom utrkom u naoružanju između zapadnog i istočnog bloka, osiguralo je snažnu daljnju evoluciju borbenih aviona.

Iako je Njemačka koja je izišla poražena iz Drugoga svjetskog rata, nakon rata, naravno, zaustavila sve napredne istraživačke napore na polju razvoja avijacije, u brojnim nacističkim istraživačkim laboratorijima i institutima ostala je značajna dokumentacija koja je dokazivala brojna dostignuća njemačkih znanstvenika na polju aerodinamike, pogonskih grupa, vođenih i dalekometnih krstarećih projektila i tako dalje. Saveznici su pretpostavljali da bi tomu moglo biti tako i stoga su se praktično utrkivali tko će prije doći u posjed dragocjenih njemačkih znanstvenih radova. Često su odmah iza vojnika u razne istraživačke osvojene objekte i tvornice aviona ulazili glavni zrakoplovni znanstvenici i stručnjaci pobjedničkih savezničkih zemalja. Ovaj ratni plijen uvelike je pridonio poslijeratnom razvoju avijacije. Ne samo znanstveni radovi, već su i mnogi znanstvenici nacističke Njemačke završili nakon rata u zrakoplovnim institutima savezničkih zemalja.

Najpoznatiji primjer je genijalni njemački zrakoplovni i raketni znanstvenik Wernher von Braun, središnja osoba njemačkoga raketnog programa iza čijeg rada stoji i V-2, balistički projektil, prvi te vrste u svijetu. Nakon rata, Wernher von Braun pridružen je NASA-inu svemirskom programu gdje je vodio razvoj raketa za osvajanje mjeseca.

Nastavak teksta pročitajte u novom broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije