IZ NOVOG BROJA

HOS - Hrvatske obrambene snage

Željko Gašparović
25.05.2023.
u 09:21

Neki od bivših pripadnika HOS-a kroz domobranske postrojbe nosili bi i dalje oznaku HOS-a s oznakom HV-a, što se može vidjeti i na fotografiji Željka Gašparovića – Gaše iz VRO „Bljesak„.

Nakon što je prošlomjesečni broj Vojne povijesti (naša tema BSD) otišao u tisak, odmah se prionulo poslu pripreme za ovaj broj te je odlučeno da se predstave eksponati iz fundusa muzeja vezano za Hrvatske obrambene snage popularno nazvane HOS.

Tada nismo ni znali da će isti mjesec pitanje HOS-a i njihovog pozdrava opet doći da naslovnice svih medija. O povijesti pozdrava „Za dom spremni“ nećemo ovdje pisati već ćemo se samo osvrnuti na eksponate vezane za ovu temu, a koje smo kroz godine prikupili u našem muzeju. Većina tih eksponata su kao i uvijek pokloni pripadnika postrojbe koji su nakon 1992. godine nastavili svoje ratne puteve kroz druge ustrojbene cjeline Hrvatske vojske, ali bi uvijek s ponosom istaknuli da im je HOS njihova domicilna postrojba. Ukoliko se nije radilo o profesionalnoj postrojbi, neki od tih pripadnika, sada kroz domobranske postrojbe nosili bi i dalje oznaku HOS-a usporedo s oznakom HV-a, što se može vidjeti i na fotografiji Željka Gašparovića – Gaše koju je snimio za vrijeme VRO „Bljesak„.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije