RAT

Hrvatski i srpski pogled na Prvi svjetski rat

Prvi svjetski rat
Wikimedia CC
10.10.2016.
u 14:44

Vrijeme čisti historiografske vidike pa su usporedo s opadanjem zanosa o zajedničkoj državi i pogledi jugoslavenske historiografije počeli polagano kopniti

Da je povijesna istina teško dokučiva, opće je poznata stvar. Dokaz za to su različite historiografske perspektive, odnosno kutovi promatranja i tumačenja pojedinih događaja u povijesti. Teško ćemo uspjeti pronaći ijedan rat na koji svaka zaraćena strana nema svoje viđenje događanja, zbog čega treba proći dosta vremena dok povijesna znanost ne uspije nadići suprotstavljene poglede i donese svoj konačan sud. Ista je stvar i s poviješću Prvoga svjetskog rata oko koje se još uvijek lome historiografska koplja. Različite perspektive uzroka rata obilježile su čitavo međuratno razdoblje, a polagano usklađivanje različitih pogleda traje i cijelo stoljeće nakon njegova izbijanja. Ako se zapitamo koliki teret odgovornosti oko rješavanja ovog pitanja od svjetskog značaja na sebi nose hrvatska i srpska historiografija, onda se trebamo prisjetiti da je iskra koja je 1914. godine u Sarajevu dala povod izbijanju rata, imala jaku nacionalističku crtu koja se ticala i hrvatskog i srpskog naroda. U prilog tome idu i onodobne optužbe koje su za izbijanje rata krivile Slavene, pri čemu se u prvome redu mislilo na Srbe i Hrvate. Austro-ugarski, odnosno hrvatski pogled zasnivao se na hrvatskoj državotvornoj tradiciji i težnji za ujedinjenjem hrvatskih zemlja, ali su postojale i snage koje su se zanosile južnoslavenskom idejom. Srpska perspektiva bila je također razdijeljena na dva kuta gledanja. Radikalniji kut negirao je postojanje Hrvatasmatrajući ih Srbima, dok je onaj umjereniji na Hrvate gledao kao na narod iz iste južnoslavenske skupine pa su mnogi srpski pogledi bili zagrnuti plaštem jugoslavenstva. Upravo je taj potonji u kasnijem razdoblju obilježio jugoslavensku historiografiju. Zašto nam je to danas  važno? Prvenstveno radi spoznaje povijesne istine do koje možemo doći sukobljavanjem različitih historiografskih tumačenja pojedinih zbivanja. Srpsko-hrvatski odnosi u samom začetku rata odigrali su zapaženu ulogu u razmiricama između Austro-Ugarske i Kraljevine Srbije.

Različiti pogledi na sarajevske atentatore i njihove motive dugo vremena nisu uspijevali doživjeti svoje usklađenje. Jugoslavenska historiografija nastojala je Gavrila Principa prikazati kao borca za oslobođenje Hrvata i Srba od vlasti Beča. Beč je, pak, u Principu vidio velikosrpskog terorista čiji je metak bio uperen protiv predstavnika legitimnih vlasti. Stoga je sasvim legitimno zapitati se – tko je, zapravo, bio Gavrilo Princip i za čiju se ideju borio? Južnoslavensku ili velikosrpsku? Ako bi prihvatili tumačenje jugoslavenske historiografije, onda bi Princip, zbog svoje borbe za slobodu Južnih Slavena, trebao postati i hrvatski junak. Ako bi prihvatili austro- ugarsku perspektivu, onda bi Principa optužili za državni terorizam. Vrijeme polagano ali sigurno čisti historiografske vidike pa su usporedo s opadanjem zanosa o zajedničkoj državi i pogledi jugoslavenske historiografije počeli polagano kopniti...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti!

Komentara 5

ŠO
Šokac1
00:40 11.10.2016.

Gavrilo Princip bio je, prema današnjim kriterijima, najobičniji terorist u službi velikosrpske bolesne ideje ekspanzionizma prema zapadu. Ništa zato što je svojim činom Srbija (preko Principa) prouzročila smrt stotina milijuna ljudi širom Europe.

ZP
zpomper8
08:05 12.10.2016.

Hrvatima je bilo bolje u Austro-Ugarskoj nego u SFRJ......

Avatar Made in Germany
Made in Germany
09:22 13.10.2016.

Sokac i zpomper sa vrlo kvalitetnim komentarima, koji su istiniti i koje su prije svega dokazljivi. Buducnost samo imas ako odgovarajuce pouke izvuces iz proslost. Takve pouke mogu samo bazirat na cinjenicama i na pravom shvacanju takvih. Sto neki sasvim drugi narod shvaca te i takve cinjenice na drukciji nacin, ili cak neprijateljski, ne treba uopce zabrinjavajuci djelovat. Jel kao sto jedan veliki Njemacki politicar veli, tko nema neprijatelja, taj nema ni prijatelja, a Hrvatska ima prijatelja u Zapadnim integracijama mnogo. Zato tumacenja u smjeru da su serbi izazvali 1.svjetski rat, ne samo da su istinite i da su cinjenica, nego su kao takvi lako shvatljivi i daju dobar uvid u serbsku agresiju sirom bivse yudrzave 90' godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije