Domovinski rat, Oružje

Hrvatsko oružje iz kućne radinosti

Hrvatsko oružje iz  kućne radinosti
Vojna povijest
05.05.2011.
u 00:00

Od metalnih otpadaka, autodijelova, ostataka oštećenog oružja radile su se kratke strojnice, puške na sačmeno streljivo, pa čak i bacači

Tijekom oružanih sukoba u povijesti korištena su sredstva, oružja kojima je temeljna i jedina namjena ratovanje, a izrađivana su, manjeviše serijski u arsenalima, namjenski organiziranim radionicama ili pogonima i uz njih improvizirana sredstva, oružja izrađivana od priručnih materijala u kućnoj radinosti, rijetko kad u više od jednog primjerka. Početkom 1991. godine tijek događaja ukazivao je na početak još jednog rata na ovim prostorima te se započelo s naoružavanjem.

Hrvatski branitelji su krenuli u Domovinski rat s malim brojem formacijskog oružja, većim dijelom iz policijskih skladišta ili uvezenog prije odluke UN-a o embargu zaraćenim stranama na uvoz oružja. Sve u svemu nedovoljno. U takvim trenutcima do izražaja je došla snalažljivost, znanje i sposobnosti pojedinaca koji su od metalnih otpadaka, automobilskih dijelova, ostataka uništenog ili oštećenog oružja izrađivali kratke strojnice, puške na sačmeno streljivo, pa čak i bacače!

Lako je bilo u situacijama kada je trebalo osposobiti ili prepraviti staru, zahrđalu pušku ili koji drugi komad oružja ali daleko veći je izazov osmisliti i proizvesti vatreno oružje u garaži, na hobi tokarilici i glodalici, sa “znanjem“ o oružju stečenim iz par stručnih knjiga i časopisa ili kopiranjem već postojećih konstrukcija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije