Vojničke identifikacijske isprave

Identifikacijske pločice njemačke vojske "Erkennungsmarke"

Oznake
Dinko Predoević
07.07.2016.
u 16:34

Prva institucionalna upotreba identifikacijskih pločica uvedena je nakon širih rasprava i probnog perioda u pruskoj vojsci uoči Francusko-pruskog rata 1870. godine

Vojna je služba vrlo pogibeljna te je svaka vojna osoba svjesna da u bilo kojem trenutku može izgubiti život. Valjda je u naravi ljudskog bića želja da se i nakon smrti očuva njezin identitet. Odore, zastave i grbovi bili su prvi znakovi utvrđivanja identiteta na bojištu te se i nakon bitke moglo razlučiti koji su poginuli vojnici »naši«, a koji su »njihovi«. Ako je bilo vremena, »svoji« su se mogli dostojno sahraniti uz vojne počasti i vjerske obrede. I protivničkoj strani mogla se pružiti ista počast, ili se protivnik i nakon smrti mogao poniziti uskraćujući mu dostojan pogreb. Gotovo do 19. stoljeća pravo na identifikaciju imali su samo privilegirani slojevi vladari i plemstvo. Smatra se da su se prve identifikacijske vojne isprave rabile sredinom 19. stoljeća u Kini tijekom ustanka u Taipingu, kada su vojnici obiju strana počeli nositi drvene pločice s osobnim imenom, dobi, mjestom rođenja, imenom ili oznakom postrojbe i datumom novačenja. Ove su pločice vojnici nosili zataknute o pojas. Budući da su na pločicama bili i službeni vojni podaci, najvjerojatnije ih je izradio netko od kineskih zapovjednika. Na Zapadu su prvi tragovi identifikacijskih isprava bili stvar osobne inicijative pojedinih vojnika tijekom Američkog građanskog rata (1961– 65). Kako bi ih se moglo identificirati izgube li život, vojnici su upisivali osobne podatke na remenje ili ih na papiru ušivali u okovratnike. Sredinom rata u redovima Unije pojavio se prijedlog da se uvede službeni način označavanja, ali je to odbijeno. Krajem rata američki je poduzetnički duh razvio proizvodnju metalnih pločica raznih oblika, na kojima su se uz različite domoljubne poruke mogli upisati i osobni podaci vojnika. 

Prva institucionalna upotreba identifikacijskih pločica uvedena je nakon širih rasprava i probnog perioda u pruskoj vojsci uoči Francusko- pruskog rata 1870. godine. Ideja i provedba ovakva načina identifikacije poginulih vojnika pokazala se uspješnom te je do početka 20. stoljeća većina velikih zapadnih vojski uvela takav sustav identifikacije vojnika...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 5. srpnja na svim kioscima!

Komentara 3

MI
miso
11:19 11.07.2016.

''Na Zapadu su prvi tragovi identifikacijskih isprava bili stvar osobne inicijative pojedinih vojnika tijekom Američkog građanskog rata (1961– 65).'' ... Zabuna? 1961. je bio rat u Vijetnamu, ne u Americi!

Avatar Zagrebčanec
Zagrebčanec
18:48 11.07.2016.

Autor članka (Dinko Predoević) trebao bi konkurirati za prijem u članstvo HAZU. On je javnosti otkrio do sada zaista potpuno nepoznatu činjenicu o tome kako se u Americi između 1961.-1965. vodio građanski rat. Mora da su i sami Ameri šokiraniani ovim otkrićem, a i sam Obama će naciji morati objasniti na čijoj se on strani borio u tom građanskom ratu !

DU
Deleted user
18:12 07.07.2016.

hahaaaa, not again, ahahaaaaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije