AKTUALNO

Indija počinje graditi "stealth" fregate i nuklearne podmornice

Podmornica
Foto: www.pinterest.com
20.02.2015.
u 10:23

Nakon njegove velike pobjede na izborima u svibnju, Modijeva desno orijentirana vlada potpisala je nekoliko ugovora te želi unaprijediti svoju vojsku koja je većinom iz sovjetskog doba.

Indijska vlada potvrdila je gradnju sedam "stealth" fregata uz nekoliko podmornica na nuklearni pogon. Prema novinskoj agenciji "Times of India", odluku je donio odbor Kabineta za sigurnost kako bi Indija poboljšala svoje zastarjele borbene kapacitete, prenosi portal Spacewar.com.

Projekti će koštati više od 16 milijardi dolara, pisalo je u novinama. Četiri fregate će se graditi na Mazagon dokovima u Mumbaiu.

U novinama se tvrdi da će nove fregate biti veće, brže te da će se teže otkrivati na radaru od sadašnjih brodova klase "Shivalik". Gradnja brodova trajat će najduže deset godina. Gradnja nuklearnih balističkih podmornica će početi kada indijska mornarica ispuni sve zahtjeve koji su pred njom postavljeni. Indija koja je okružena "neprijateljski nastrojenim" susjedima kao što su Pakistan i Kina poboljšava svoju vojsku i mornaricu ovim ugovorima te je nedavno otvorila vrata stranim investitorima za svoje obrambene svrhe.

Foto: Wikimedia Commons

Nakon njegove velike pobjede na izborima u svibnju, Modijeva desno orijentirana vlada potpisala je nekoliko ugovora te želi unaprijediti svoju vojsku koja je većinom iz sovjetskog doba. Modi također radi na razvijanju odnosa sa susjedima u regiji s kojima ima nesuglasice; u tijeku je spor s Kinom oko područja na Himalajama. Kina je također optužena da razvija pogone oko Indijskog oceana kako bi zaustavila indijsku ekspanziju i kako bi sačuvala svoje ekonomske interese.

>>Može li Indija biti najveća vojna sila na svijetu?

Pojavljivanje dvije kineske podmornice u vodama Šri Lanke podiglo je tenzije u New Delhiu jer je otok tradicionalno u njihovoj sferi utjecaja.

Komentara 1

Avatar commentator
commentator
03:05 21.02.2015.

Neka propadnu svi graditelji stealt i ne stealt atomskih smeća u cijelom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije