Naslovnica

Indija želi ruski raketni sustav S-400!

Moskva nije baš pozitivno reagirala na ovaj dogovor o prodaji jer se želi koncentrirati na zajednički proces i posao izrade novog "nevidljivog" mlažnjaka "T-50", prvog lovca pete generacije koji se gradi izvan SAD-a.
18. prosinca 2015. u 23:52 9 komentara 5473 prikaza
S-400
Foto: Wikimedia

Indijska vlada želi naručiti pet ruskih raketnih sustava protuzračne obrane – S-40". Izdvojit će oko 4,5 milijardi dolara za kupnju sustava. Indijsko vijeće za akviziciju obrambene opreme, najviše tijelo Ministarstva obrane, u četvrtak je dalo zeleno svjetlo za kupnju navedenog raketnog sustava protuzračne obrane, piše IbTimes.

Međutim, Moskva nije baš pozitivno reagirala na ovaj dogovor o prodaji jer se želi koncentrirati na zajednički proces i posao izrade novog "nevidljivog" mlažnjaka T-50, prvog lovca pete generacije koji se gradi izvan SAD-a. Prototip već postoji, a Moskva želi natjerati Indiju da se posveti projektu i koristi T-50 u budućnosti. Tim će ugovorom Rusiji pripasti 10 milijardi dolara. T-50 će krenuti u proizvodnju krajem 2016. godine s Indijom ili bez nje.

Ako Moskva potvrdi prodaju sustava S-400, vjerojatno se proces neće završiti prije nego što se indijski premijer Narendra Modi sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tijekom posjeta Moskvi 24. i 25. prosinca ove godine, piše Defense News.

Indija nabavlja ruski S-400 kako bi popunila prazninu u svojoj obrani jer razvija svoj sustav koji neće biti gotov još najmanje tri godine. Trenutačno se Indija ne može braniti od balističkih raketa i "nevidljivih" zrakoplova, zato nabavlja S-400. Navedeni raketni sustav može presresti i uništiti sve mete na više od 400 kilometara. Može pratiti šest ciljeva odjednom. Domaća verzija indijskog raketnog sustava neće biti tako napredna kao S-400, ali navodno daleko naprednija od američkog sustava Patriot, pišu ruski izvještaji.

Indija je jedan od najvećih kupaca kada je u pitanju Rusija. Troši milijarde dolara svake godine kako bi mogla nabaviti relativno jeftinu i naprednu tehnologiju od Moskve.

>>Putin šalje 20 000 vojnika u Ukrajinu!

>>Rusija i Vijetnam će zajedno provesti vojne vježbe 2016. godine

 • Avatar Jaguar_Paw
  Jaguar_Paw:

  Dva puta se ponavlja ista rečenica, kako je to prvi zrakoplov koji se proizvodi IZVAN SAD-a, a riječ je o T-50 koji je u biti ruski zrakoplov, pa sam zbunjen.....?

 • Deleted user:

  Eto je patriot stagnira od 1991 kad je rušio scadove. Ne znam da je nešto taj S 400 srušio. Pogledajte samo šta radi BGM-71 TOW ruskim tenkovim u siriji. Već tri godine se raspisali o tom famoznom T50 a imaju ... prikaži još!aju samo prototip. Ko je znao za F 22 i kad je uveden u službu. Ako su rusi tako dobri zašto ne naprave putnički pa ga prodaju. Airbus i Boeing svakako ne stižu napravit sve što bi se moglo prodat

 • neznamja:

  dajte malo o nasim prijateljima Amerikancima.