FELJTON (4) - "KAKO SMO POBIJEDILI U DOMOVINSKOM RATU"

Inženjeri HV-a izvodili su čuda na otpisanoj vojnoj tehnici JNA

PZO
Foto: VP magazin
16.10.2014.
u 19:58

Nekoliko godina nakon rata skupina njemačkih vojnotehničkih specijalista posjetila je remontno brodogradilište i vidjela što su djelatnici poduzeća napravili s topovima te su bili začuđeni ovim pothvatom jer dosada nitko nije uspješno u svijetu uspio napraviti ovakav zahvat.

Zbog starosti, istrošenosti, razlike u porijeklu i dostupnosti rezervnih dijelova za vojnu tehniku HV-a, u tehničkim radionicama brigada, zbornih područja i u granskim remontnim centrima cijelo vrijeme rata stručno vojnotehničko osoblje (inženjeri i majstori) izvode podvige na djelomično ili potpuno otpisanoj vojnoj tehnici koju su vraćali u stanje uporabljivosti. 

Jedan od značajnijih primjera je slučaj deset obalnih topova 85 mm i osam obalnih topova 88 mm koje je JNA u povlačenju iz svojih vojarni u Puli i Malom Lošinju ostavila s prepiljenim cijevima vjerujući da se nikada više neće moći osposobiti. Oštećene topove doveli su u šibensko remontno brodogradilište, bivši Remontni zavod „Velimir Škorpik“, gdje su na inicijativu ing. Mrvice i idejnim planom ing. Bralića u konstrukcijskom odjelu razradili tehniku spajanja cijevi. Iako je to bio jako rizičan postupak, on je uspio te se nakon ispitivanja spojeva na cijevi potvrdio sigurnim. Topovi su bili upućeni u postrojbe na bojištu gdje su tijekom rata ispalili do 2.000 granata iako su bili stari oko 45 godina.

Nekoliko godina nakon rata skupina njemačkih vojnotehničkih specijalista posjetila je remontno brodogradilište i vidjela što su djelatnici poduzeća napravili s topovima te su bili začuđeni ovim pothvatom jer dosada nitko nije uspješno u svijetu uspio napraviti ovakav zahvat. Raznih primjera bilo je za vrijeme Domovinskog rata u području održavanja vojne tehnike, i to ne samo na području mehaničkih sklopova, već u izradi softverskih programa, kao za sustav upravljana protubrodskim raketama SAAB Bofors RBS 15 B za raketne topovnjače i mobilne obalne raketne bitnice MOL, do kojih se tada nije moglo doći. Da nije bilo ovakvih kvalitetnih vojnotehnički sposobnih ljudi koji su brinuli o održavanju i popravcima vojne tehnike tijekom rata u HVu, bilo bi puno manje ispravnih vojnotehničkih sredstava koja bi se mogla koristiti. 

Obuka u HV-u u tri vrste sastava – profesionalni sastav, 1. dio

Postrojbe ročnog sastava i postrojbe pričuvnog sastava, 2. dio

Vojna tehnika i oprema HV-a, 3. dio

Komentara 16

Avatar kapital3 org
kapital3 org
21:23 16.10.2014.

jebes svabu.....mi imamo bolje strucnjake .....cestitam

Avatar Ivica_ponovo
Ivica_ponovo
19:54 19.10.2014.

Mislim kako je šteta što ovdje nije napomenuta i vrhunska prerada tenka M-84 nazvana "Degman" za koju su interes pokazale arapske zemlje a koji je "stopiran" zbog pristupanja NATO paktu. Možemo biti kupci NATO starudije i inferiornije opreme, ali ne smije se razvijati svoje oružje! I još nedajbože biti konkurencija američkim, francuskim i inim tvrtkama za proizvodnju oružja.

Avatar domazet
domazet
08:23 17.10.2014.

Sve je istina,ali treba samo dodati da mi iz BiH nismo došli nebi nikad to popravili,mi smo stručnjaci koji su to radili, a sada, pa niti onda, ne trebamo nikome,nemojte se kitit tuđim perjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije