Naslovnica

Iran će možda proizvoditi ruski tenk T-90S

T90S tenk za razliku od svojih prethodnika ima bolje naoružanje i mobilnost. Ušao je u službu 1992. godine te se kasnije počeo prodavati indijskoj vojsci prema ugovoru iz 2001. godine.
05. veljače 2016. u 15:49 1 komentara 4465 prikaza
T90S
Foto: Wikimedia

Rusija predlaže licencirati proizvodnju T-90S tenkova u Iranu, ako se maknu sankcije, piše SpaceDaily.

Posljednji model tenka T-90 proizvodi ruska korporacija Uralvagonzavod, a njezin zamjenik direktora Alexey Zharich izjavio je da će proizvodnja početi u Iranu nakon što se maknu sve sankcije. "Suradnja s Iranom je prekinuta zbog predsjedničkog dekreta za mjere koje su postavljene od strane Rezolucije 1020 Sigurnosnog Vijeća UN-a, 9. lipnja 2010. godine", izjavio je Zharich za rusku novinsku agenciju TASS.

Glavni zapovjednik iranskih kopnenih snaga Ahmad Reza Pourdastan nedavno je izjavio da bi njegova zemlja prije proizvodila nego kupovala tenkove.

Ujedinjeni Narodi postavili su embargo na oružje 2010. godine te tako zabranili isporuku oružja Iranu. Sankcije se i dalje provode te je UN izjavio kako je zemlja prekršila stavke ugovora zbog raketnog testiranja u listopadu. Navodno su rakete prilikom testiranja imale kapacitete za implementaciju nuklearne bojeve glave.

SAD uveo Iranu drugu "rundu" sankcija u siječnju.

T90S tenk za razliku od svojih prethodnika ima bolje naoružanje i mobilnost. Ušao je u službu 1992. godine te se kasnije počeo prodavati indijskoj vojsci prema ugovoru iz 2001. godine.

  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    Zanimljivo al još je zanimljivije jel netko od naše državne vrhuške razmišlja o sličnim stvarima? Mi nemamo tenkove al sam jedna farma telića il piceka prodala bi kompletan proizvod "još jučer" Iranu il bilo kojoj zaljevskoj zemlji ?!