U žarištu, Bliski istok

Iran i Izrael protiv su pobune u siriji

Iran i Izrael protiv su  pobune u siriji
Vojna povijest
05.05.2011.
u 00:00

Zemlje Zaljeva zdušno navijaju za pad sirijskog režima jer bi Iran tako ostao izoliran s jedne strane, a libanonski Hezbollah s druge

Šijitski polumjesec kako zemlje Zaljeva nazivaju savez između Irana, Sirije, Hezbollaha i drugih islamistčkih pokreta koji se suprotstavljaju savezu umjerenih arapskih država na čelu s Egiptom i Saudijskom Arabijom, što ih podržavaju EU i SAD, posljednjih dana nesumnjivo prolazi kroz veliku kušnju. Nemiri koji su zatresli Siriju, a koje je malo tko mogao predvidjeti, za Šijitski polumjesec sljedećih će mjeseci predstavljati nebo puno trnja u kojem će najjače osovine tog saveza, Iran i Sirija, tek morati dokazati svoje ideološko, političko i vojno jedinstvo.

Naime, dobri poznavatelji situacije na Bliskom istoku već odavno znaju da Iran i Sirija imaju potpuno oprečna mišljenja o rješavanju krize na Bliskom istoku. Stoga i tvrde da je taj savez utemeljen isključivo u interesu Hezbollaha, a ne na strateški važnom interesu, zbog čega ga i smatraju moćnim savezom na krhkim nogama. Libanonski Hezbollah, naime, tim savezništvom dobiva moć Sirije preko koje želi raditi pritisak na svijet, kako bi sagledao nepravdu učinjenu Palestincima i nagovorio Izrael da vrati okupirani teritorij, dok Iran istim savezništvom preko Sirije dobiva slobodan teren za naoružavanje svojih produženih ruku Hezbollaha, Hamasa, Islamskog džihada i ostalih islamističkih organizacija koje vjeruju da će se jednog dana udružiti u ratu za uništenje Izraela.

A da u tom moru savezničkih interesa ne vladaju pravila složne braće, već disciplinirana i korisna računica ja tebi, ti meni najviše potvrđuju ideološka i politička razilaženja Irana i Sirije, kako u prošlosti, tako i danas.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije