Naslovnica

Italija napala Grčku

Mussolini je iznenadio cijeli svijet napadom na Grčku.
28. listopada 2016. u 19:19 2 komentara 3115 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1940., Mussolinijeva vojska koja je već tada okupirala Albaniju napala je Grčku. Taj se napad kasnije pokazao kao najveća pogreška Mussolinijevih vojnika, piše History.

Mussolini je iznenadio cijeli svijet napadom na Grčku. Čak je i njegov saveznik Adolf Hitler bio iznenađen, pogotovo zato što mu je Duče rekao da nema takvu namjeru. Iako su mu svi generali i analitičari savjetovali da ne napada jer vojska nije pripremljena, da ga čeka gorski teren te vrijeme nije na njegovoj strani, a da ne govorimo o grčkoj vojsci koja je bila spremna braniti svaki metar svog teritorija, on je odlučno napao. Mussolini je mislio da će poraziti Grke unutar par dana međutim Grci su odbacili Talijane nazad u Albaniju u samo tjedan dana. Talijani su se iduća tri mjeseca grčevito branili u obrambenim položajima. Kako bi situacija bila još gora, Britanci su blokirali talijansku flotu kod Taranta te je Mussolini bio itekako osramoćen.

>>Kratki „međučin“ na Jugoistoku i angažman u sjevernoj Italiji

>>Sedma armija ide na Palermo

  • Pikador:

    Što prikazuje foto ?!? +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Na slici vidimo vojnike u engleskim uniformama i puškama , ali a njemačkim automatima šmajser. Radi li se o grčkim partizanima generala Markosa, koji su bili uspješni protiv talijanskih fašista ?