DRUGI SVJETSKI RAT - 1940.

Italija objavila rat Francuskoj i Velikoj Britaniji

Talijani
Bundesarchiv
10.06.2016.
u 13:55

Iako je Njemačka tražila da se Italija uključi u rat još 1939. godine, vjerojatno bi im više odmogla nego zapravo pomogla.

Na današnji dan 1940. godine, talijanski diktator Benito Mussolini objavio je rat Francuskoj i Velikoj Britaniji, piše History.

Zašto se "Il Duce" tek tada odlučio na objavu rata? Vjerojatno zato što su Nijemci okupirali Pariz. "Prvo kukavički nisu htjeli sudjelovati u ratu, a sada se žure kako bi uzeli što više ratnog plijena", izjavio je Hitler. (Međutim, Mussolini je tvrdio da je htio ući u rat prije francuske kapitulacije "jer se fašizam nije temeljio na 'udaranju protivnika dok je na podu'"). Manjak talijanskih sirovina oslabio je talijansku vojsku. Britanija i Francuska nudile su mu teritorijalnu ekspanziju u Africi ako ostane neutralan.

Činjenica da će njegov saveznik osvojiti cjelokupan kontinent bila je ipak previše za njegov ego. Iako je Njemačka tražila da se Italija uključi u rat još 1939. godine, vjerojatno bi im Italija više odmogla nego zapravo pomogla. Primjera radi, iako je objava rata stigla već 10. lipnja, talijanske postrojbe nisu mobilizirane sve do 20. lipnja. Kada su napale na jugozapadu, Francuzi su ih lako odbijali.

Saveznička reakcija na objavu rata bila je brza i konkretna. Svi Talijani od 16 do 70 godina, koji su živjeli manje od 20 godina u Londonu, ubrzo su internirani. U Americi je predsjednik Roosevelt objavio na javnom radiu obećanje kojim će pomoći Britaniji i Francuskoj s ratnim zalihama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije