Naslovnica

Ivan Vinković, mladi poginuli legionar

Sestra Anita Štivić priča o mladom hrvatskom legionaru koji je u 22. godini poginuo 11. svibnja na Korzici. Godinu i šest dana bio je u Legiji
07. studenoga 2012. u 22:15 0 komentara 912 prikaza
Ivan Vinković, mladi poginuli legionar
Foto: Vojna povijest

Nije bio opsjednut vojskom. Više ga je od malena zanimao nogomet. Legiju stranaca proučavao je tri godine i postao fasciniran adrenalinom, disciplinom, vježbama... Najvažnije mu je bilo da bude u pokretu, samo da mu nije dosadno – opisuje Anita Štivić svog brata, mladog hrvatskog legionara Ivana Vinkovića iz Novih Jankovaca kod Vinkovaca, poginulog 11. svibnja u prometnoj nesreći na Korzici. Sa svega 22 godine života, od čega je godinu i šest dana proveo u Legiji stranaca, Ivanov je život stao nakon vojne vježbe njegove protutenkovske postrojbe 2. padobranske pukovnije u Calviju. Oklopni transporter u kojemu su bila petorica legionara u 17.15 sati prevrnuo se i sletio u provaliju između Centu Mezzinija i Ficajola. Uspjeli su se zaustaviti da ne dođe do sudara s traktorom s prikolicom koji je vozio mještanin, no tada se cesta odlomila. Oklopnjak se prevrtao i zaustavio tek u provaliji dubokoj 20 metara. Ivan je, nažalost, sjedio na krovu transportera. Drugi su se izvukli s ozljedama.
- Spremao se kući na godišnji odmor. Trebao je krenuti idući dan, 12. svibnja – sjeća se sestra koja se s Ivanom posljednji put čula 6. svibnja. Tog kobnog petka 11., htjela ga je nazvati, ali je mislila da je sigurno zauzet jer je bio na terenu. Nije ga htjela ometati i odlučila je pričekati vikend.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.