IZ NOVOG BROJA

Ivana Orleanska - Francuska heroina

Wikimedia Commons
23.04.2021.
u 08:03

Spaljena je kao krivovjernica, žrtva političkoga suparništva i spletki. Ali tko je bila ona, čiji su meteorski uspon i pad ostavili toliki trag u povijesti njezine domovine?

Djevojka skromnoga podrijetla naumila je spasiti Francusku iz kaosa. No nakon pobjede uslijedila je tragedija, a Ivana Orleanska spaljena je kao krivovjernica, žrtva političkoga suparništva i spletki neprijatelja.

Nakon smrti postala je legenda, a na kraju i svetica. Ali tko je bila Djevica Orleanska, čiji su meteorski uspon i pad ostavili toliki trag u povijesti njezine domovine? Sv. Ivana Orleanska, poznata i pod nadimkom Djevica Orleanska, na francuskome „Sainte Jeanne d’Arc“ ili „La Pucelle d’Orléans“, rođena je oko 1412. godine u Domrémyju. Spaljena je 30. svibnja 1431. u Rouenu, da bi tek 16. svibnja 1920. bila kanonizirana. Njezin blagdan slavi se 30. svibnja, a riječ je o francuskome nacionalnom prazniku koji se slavi druge nedjelje u svibnju. Riječ je o nacionalnoj heroini Francuske, seljačkoj djevojci koja je, vjerujući da djeluje pod božanskim vodstvom, hrabro predvodila francusku vojsku u važnu pobjedu kod Orléansa 1430. godine, a čiji je vojni uspjeh snažno odbio engleski pokušaj osvajanja Francuske tijekom Stogodišnjega rata.

Uhvaćena godinu dana poslije, 1431. godine, Ivanu su Englezi i njihovi francuski saveznici spalili na smrt kao heretkinju. Postala je najveća nacionalna heroina svojih sunarodnjaka, a njezino dostignuće ključno je za kasnije buđenje francuske nacionalne svijesti. Nitko ne treba biti patriotski francuski nacionalist ili kršćanin ili feminist kako bi otkrio Ivanu Orleansku kao fascinantnu srednjovjekovnu djevojku koju je muški establišment njezina vremena okrutno osudio na smrt. Ona je preuzela zapovjedništvo nad vojskom dok je imala samo 17 godina, a bila je spaljena na lomači dok joj je bilo 19 godina.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 6. travnja 2021.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije