Naslovnica

Ivana Orleanska - Francuska heroina

Spaljena je kao krivovjernica, žrtva političkoga suparništva i spletki. Ali tko je bila ona, čiji su meteorski uspon i pad ostavili toliki trag u povijesti njezine domovine?
23. travnja 2021. u 08:03 0 komentara 436 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Djevojka skromnoga podrijetla naumila je spasiti Francusku iz kaosa. No nakon pobjede uslijedila je tragedija, a Ivana Orleanska spaljena je kao krivovjernica, žrtva političkoga suparništva i spletki neprijatelja.

IZ NOVOG BROJA Asasini - najubojiti srednjovjekovni atentatori

Nakon smrti postala je legenda, a na kraju i svetica. Ali tko je bila Djevica Orleanska, čiji su meteorski uspon i pad ostavili toliki trag u povijesti njezine domovine? Sv. Ivana Orleanska, poznata i pod nadimkom Djevica Orleanska, na francuskome „Sainte Jeanne d’Arc“ ili „La Pucelle d’Orléans“, rođena je oko 1412. godine u Domrémyju. Spaljena je 30. svibnja 1431. u Rouenu, da bi tek 16. svibnja 1920. bila kanonizirana. Njezin blagdan slavi se 30. svibnja, a riječ je o francuskome nacionalnom prazniku koji se slavi druge nedjelje u svibnju. Riječ je o nacionalnoj heroini Francuske, seljačkoj djevojci koja je, vjerujući da djeluje pod božanskim vodstvom, hrabro predvodila francusku vojsku u važnu pobjedu kod Orléansa 1430. godine, a čiji je vojni uspjeh snažno odbio engleski pokušaj osvajanja Francuske tijekom Stogodišnjega rata.

Uhvaćena godinu dana poslije, 1431. godine, Ivanu su Englezi i njihovi francuski saveznici spalili na smrt kao heretkinju. Postala je najveća nacionalna heroina svojih sunarodnjaka, a njezino dostignuće ključno je za kasnije buđenje francuske nacionalne svijesti. Nitko ne treba biti patriotski francuski nacionalist ili kršćanin ili feminist kako bi otkrio Ivanu Orleansku kao fascinantnu srednjovjekovnu djevojku koju je muški establišment njezina vremena okrutno osudio na smrt. Ona je preuzela zapovjedništvo nad vojskom dok je imala samo 17 godina, a bila je spaljena na lomači dok joj je bilo 19 godina.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 6. travnja 2021.

POVIJEST SVIJETA Guidobald von Starhemberg u bitci kod Zaragoze 1710. IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Suđenje Ivani Orleanskoj IZ NOVOG BROJA Sparta - zastrašujući vojni stroj drevne Grčke
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.