Naslovnica

Sparta - zastrašujući vojni stroj drevne Grčke

Gotovo čitava kultura Sparte usredotočena je na rat. Životna predanost vojničkoj disciplini, službi i preciznosti dala joj je snažnu prednost u odnosu na ostale grčke kulture.
17. veljače 2021. u 09:17 0 komentara 933 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Gotovo čitava kultura Sparte usredotočena je na rat i sve vezano za njega. Životna predanost vojničkoj disciplini, službi i preciznosti dala je ovomu kraljevstvu snažnu prednost u odnosu na ostale grčke kulture, omogućivši Sparti da dominira Grčkom u 5. st. pr. n. e.

IZ NOVOG BROJA Trojanski rat - najpoznatiji sukob antike dobiven lukavstvom

Suvremenici su bili fascinirani Spartancima, a neki su fascinirani još i danas. Prikazani su kao stere otipni „macho“ junaci: plemeniti, lakonski, potpuno neustrašivi i neosjetljivi na nelagodu i bol. Ono što studiju Sparte čini toliko zanimljivom jest da su u velikoj mjeri Spartanci uistinu živjeli nalik na to viđenje.

Drevna Sparta bila je, međutim, grad kontrasta. Možemo se diviti njihovoj fizičkoj čvrstini i junaštvu u nevolji, ali Spartanci su sustavno zlostavljali čak i svoju djecu. Pa ipak, davali su građanska prava ženama koja su ostala neusporediva u Europi čak sve do modernoga doba, dok su u međuvremenu svoje pokorne narode podvrgavali ubilačkoj vladavini terora. Iako su je idealizirali atenski suvremenici poput Sokrata, Sparta je bila gotovo lišena intelektualnih postignuća kakva pronalazimo u Ateni.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2021.

IZ NOVOG BROJA Elitni ratnici europskoga srednjeg vijeka IZ NOVOG BROJA Pohod princa Eugena Savojskog u Italiji 1701./1702. godine IZ NOVOG BROJA Amazonke - boginje rata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.