DRUGI SVJETSKI RAT - ŽIVOTOPISI

[IZ NOVOG BROJA] Artur-Martin Phleps

Artur Phleps
Foto: alifrakkhan.blogspot.com
02.07.2014.
u 12:45

U osobnim bilješkama SS general Gottlob Berger tvrdi da su postojale opravdane sumnje da je Phleps informacije prosljeđivao Saveznicima

Artur-Martin Phleps rođen je u Birthälmu (rumunjski Biertan, mađarski Berethalom) 29. studenoga 1881. godine, smještenom u istočnom dijelu Sedmogradske (Transilvanije) u tadašnjoj Austro- Ugarskoj Monarhiji. Obitelj Phleps bila je dio njemačke narodne skupine koja je u velikom broju naseljavala područje Sedmogradske (Sibenbürgen), a koji su svoje njemačke korijene imali u Sasima doseljenim na navedeno područje još tijekom Srednjeg vijeka. Tijekom Srednjeg vijeka Sasi su bili na glasu kao vrsni rudari te su ih lokalni transilvanijski plemići dovodili na svoje posjede s glavnim ciljem traženja i vađenja ruda. Za rudarima su dolazile njihove obitelji, potom njemački obrtnici što je dovelo do procvata gradova, a ubrzo je njemačka narodna skupina postala dominantna nacionalna skupina na navedenom području Sedmogradske, koju su osim Nijemaca još naseljavali Rumunji i Mađari. Arturov otac Gustav Phleps bio je dobrostojeći liječnik (liječnička struka je bila naročito cijenjena u obitelji Phleps tako da je u svakoj generaciji bio po jedan liječnik) koji je u braku sa Sofie Stolz imao tri sina. Najstariji sin Phlepsovih, Hermann (rođen 1876. godine) diplomirao je graditeljstvo, a potom je završio i povijest umjetnosti te arheologiju. Hermann je od 1905. bio redoviti profesor na Sveučilištu u Danzigu, a poslije na Sveučilištu u Darmstadtu.

Nastavak teksta pročitajte u novom jubilarnom 40. broju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije