Domovinski rat: Postrojbe

[IZ NOVOG BROJA] Gotovina zadržao najiskusnije alpiniste

paklenica
Foto: Arhiv PS Velebit
09.06.2014.
u 12:57

Iako je bilo očito da kraj rata neće doći mirovnim pregovorima i da će Velebit biti značajna polazna točka za oslobodilačku operaciju, nadležni su donijeli odluku o demobiliziranju postrojbe 1994. godine

Planinska satnija Velebit demobilizirana je, kao i brojne druge pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, u kolovozu 1992. godine. Najiskusniji pripadnici postrojbe zadržali su se na Velebitu te održali nekoliko tečajeva alpinističke obuke pripadnicima specijalne policije. Krajem siječnja 1993. združene snage specijalne policijeostvarile su izniman uspjeh u operaciji „Maslenica“ zauzimajući ključne točke planine Velebit, nakon čega je uslijedio žestok protunapad i velike borbe, posebno za ključnu točku, Tulove grede, te Veliku i Malu Bobiju. Postrojbe Hrvatske vojske potom su zamijenile snage specijalne policije, a
zapovjedništvo nad 1. sektorom Podvelebita i Velebita preuzeo je Mirko Norac, zapovjednik snaga 6. gbr iz Gospića, te kasnije Damir Tomljanović – Gavran, legendarni zapovjednik iz 1. gbr – „Tigrova“. 

Planinska satnija Velebit, postrojba koja je najbolje poznavala prostor te planine, mobilizirana je početkom veljače. „Tamo negdje 31. siječnja nazvali su našeg zapovjednika, Jerka Kirigina u Glavni stožer i dobili smo zapovijed da 3. veljače opet krenemo na Velebit, ovaj puta da pružimo stručnu i logističku potporu hrvatskim snagama koje se brane od srpskog protunapada. Po zapovijedi trebali smo dignuti jedan vod, no mi smo razmišljali na duži rok i dignuli smo oko 50-ak ljudi. Stigli smo u Starigrad, smjestili se, uskoro krenuli put Velebita.

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, od četvrtka 5.6. na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije