Drugi svjetski rat, Balkan, Kontroverze

Izmišljanje ratne tradicije partije

Izmišljanje ratne tradicije partije
Vojna povijest
05.05.2011.
u 00:00

Majsko savjetovanje iz 1941. od 1950-ih postalo je nezaobilazno mjesto u interpretacijama partijske povijesti u Drugom svjetskom ratu

Do 1990. povijest socijalističke Jugoslavije i njezine Komunističke partije pisana je “dogovorno” po interesu KPJ koji je 1948. na V. kongresu u svom referatu sažeo Josip Broz Tito. Iako u Titovom kanonskom referatu nije bilo Majskog savjetovanja iz 1941., ono je od 1950ih postalo nezaobilazno mjesto u interpretacijama partijske povijesti u Drugom svjetskom ratu kao točka u kojoj su usvojeni zadaci Partije i karakter budućeg ustanka. Izvori za Majsko savjetovanje su izvješće koje je u svibnju 1941. Tito poslao Izvršnom komitetu Komunističke Internacionale i članak u Proleteru, glasilu Komunističke partije Jugoslavije.

Tito je u izvješću ustvrdio da je raspad Kraljevine Jugoslavije preživjela samo ilegalna Komunistička partija Jugoslavije te da je potvrda savjetovanje koje je početkom svibnja održano u Zagrebu. U izvješću je Tito o savjetovanju napisao: “Bez obzira na to što je Jugoslavija podijeljena među imperijalistima i što su stvorene nove granice, KPJ je ostala jedinstvena, a CK rukovodi nesmetano u svim oblastima. Dokaz za to jeste održavanje Savjetovanja rukovodećih drugova početkom maja ove godine, na kojem su bili zastupljeni rukovodeći drugovi iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Vojvodine, Bosne i Hercegovine.

Zbog tehničkih razloga nisu mogli stići drugovi iz Makedonije i Dalmacije. Povodi ovome Savjetovanju KPJ u najtežim uslovima okupacije i krvavog terora bili su:

  1. da se u novonastaloj situaciji, uslijed okupacije zemlje, naša Partija brzo organizaciono prilagodi novim uslovima;
  2. da se izvuku pouke i zaključci iz bliskih minulih događaja, koji su prethodili i odigravali se za vrijeme napadaja imperijalističkih osvajača na našu zemlju, i o ulozi naše Partije u to vrijeme;
  3. da se utvrde zadaće koje se sada postavljaju pred našu Partiju, kada je zemlja rasparčana, a narodi Jugoslavije, opljačkani i porobljeni stenju pod okupatorskom čizmom imperijalističkih grabežljivaca.

Poslije ovog Savjetovanja članovi CK otišli su u pojedine pokrajine da na terenu sprovedu njegove odluke i da rukovode radom Partije”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije