AKTUALNO

Japan održava vojne vježbe blizu planine Fuji nakon korejskog testiranja raketa

Japan
Foto: Kym Kyung-Hoon / Reuters
1/2
25.08.2016.
u 17:37

Napetosti rastu iz dana u dan još od početka godine kada je Sjeverna Koreja izvodila nuklearne i balističke testove unatoč rezoluciji UN-a.

Tenkovi, topništvo i na stotine vojnika u četvrtak je sudjelovalo u vojnim vježbama japanskih SDF snaga (Self Defense Forces) blizu planine Fuji, piše RT.

Vježbe su započele odmah nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je uspješno lansirala rakete s nuklearne balističke podmornice. Oko 2 400 vojnika, tenkova, topova i helikoptera sudjeluje u vojnim vježbama na poligonu Higashi-Fuji u Gotembi, osamdesetak kiometara zapadno od Tokija, prenosi AFP. Svake se godine održavaju vježbe na obroncima planine Fuji ali su se ove godine počele održavati odmah nakon sjevernokorejskog testiranja koje su njihovi zapovjednici nazvali velikim uspjehom. Japanski ministar obrane Tomomi Inada osudio je lansiranje koje se dogodilo petstotinjak kilometara od japanskog teritorija.

Foto: Wikimedia CC

"Jako smo zabrinuti zbog jučerašnjeg SLBM (Submarine-launched ballistic missile) lansiranja; taj sjevernokorejski potez je smrtonosna prijetnja ne samo Japanskoj nego regionalnog i globalnoj sigurnosti", izjavio je Inada na sastanku s australskom kolegicom Marise Payne.

Napetosti rastu iz dana u dan još od početka godine kada je Sjeverna Koreja izvodila nuklearne i balističke testove unatoč rezoluciji UN-a. Situaciji zasigurno nije pomogla činjenica da je i SAD postavio bombardere u svojoj vojnoj bazi u Guamu u zapadnom dijelu Tihog oceana te zbog postavljanja raketnog sustava protuzračne obrane THAAD u Južnoj Koreji.

Južna Koreja i SAD su u ponedjeljak započeli vojnu vježbu koja se održava svake godine u trajanju od 14 dana pod nazivom Ulchi Freedom Guardian u kojoj sudjeluje 50 000 korejskih i 30 000 američkih vojnika. Pjongjang je osudio vojnu vježbu te izjavio da je ovo zapravo priprema za pravi napad na Sjevernu Koreju.

>>Japansko ministarstvo obrane traži rekordnih 5 bilijuna jena za proračun 2017. godine

>>Sovjetski Savez objavio rat Japanu

Komentara 1

Avatar STRIKOMAN
STRIKOMAN
22:49 28.08.2016.

Stalno se pitam što će Japanskoj vojsci tenkovi i oklpna vozila. Valjda im je sav oklop tipa amfibije pa će s njima priko mora da napadnu kineze, Sjevernu Koreju, a možda i baćuške na Kurilima. Ne vidim tko bi osim amera na Japan izvršio agresiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije