Egida: tema

Je li terorizam i ekonomsko oružje?

Brisel
Foto: Wikimedia CC
05.04.2016.
u 19:09

Ozbiljan je to izazov za svjetsko gospodarstvo. Možda je još ozbiljniji za strateško protuterorističko djelovanje RH. Prema WTTC-u izravan udio turizma u BDP-u je 12%, dok ukupan udio turizma čini 25% hrvatskog BDP-a

Bruxelleski teroristički udar od 22. ožujka 2016. nastavak je suočenja svijeta s kontinuitetom terorizma, tim kancerogenim oboljenjem suvremenog društva, tim društvenim zlom koje kao šireći korov izniče iz sjemena posijana u suvremenim političkim, društvenim, ekonomskim, ideološkim, religijskim i inim odnosima. Riječima pape Franje, »svijet i Europa suočeni su s ozbiljnim iskušenjem trećeg svjetskog rata na dijelove«. Udar u Bruxellesu strašan je masakr koji je rezultirao s više od 300 ubijenih i ranjenih. Istovremeno, bio je to udar koji je imao strateški, osvetnički i s njima povezani simbolički karakter. Upravo kada su »blitzkrieg« i strateška inicijativa Islamske države zaustavljeni na području Sirije i Iraka te joj naneseni gubici razbijanjem niza mikromreža u Europi, a obavještajne institucije došle do insajderskih podataka o 22.000 tisuće njezinih pripadnika, ona je osvetnički iz strateški racionalnih razloga dokazala svoju postojanost.

Upravo kako bi anulirala ranije poraze. Teorijske postavke studija terorizma ponovno su dobile svoju empirijsku potvrdu. Otpornost je snaga terorističke organizacije da podnese gubitke, dok je sposobnost mogućnost realizacije terorističkih napada unatoč gubicima. Učinkovitost terorističke organizacije rezultat je obaju obilježja. Islamska država izvela je brutalan udar u središtu Europske Unije i NATO-a. Pomno planirani i sinkronizirani višestruki udari u »glavnom gradu Zapada« dokazali su drskost, neustrašivost, bezobzirnost i uspješnost Islamske države. Belgijske i zapadne protuterorističke strategije opet su poražene. Na simboličkoj razini islamisti su dokazali da mogu udariti i u »središte Zapada«, u središte njegove moći. Poslali su i jasnu buduću poruku: Ako možemo uspjeti u »središtu Zapada« i na najštićenijem aerodromu na svijetu izvesti brutalan teroristički akt, tko je onda siguran? (...)

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 5. travnja na svim kioscima!

Komentara 2

Avatar d-ano
d-ano
23:11 09.04.2016.

naravno da je oruzje da narod ne vidi da je amerika bankrot,,,,,,,,,,,,

DU
Deleted user
00:23 06.04.2016.

peti ustaski zagorski s drug donio je odluku na zadnjem skupu ,sledece ,,da ce se svim raspolozivim sretstvima odupreti toj i takovoj politici naseljavanje arapa po hrvatskoj za sve nadolazece dogadaje snosit ce onaj ko dogovara i naseljava te ii takove koji nisu dobro dosli na svetu zemlju morat cete potraziti njihov smjestaj u vasoj domovini bosni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije