Naslovnica

Jovan Sredojević - tajni branitelj u JNA

Zastavnik I. klase u garnizonu u Trebinju, ubijen je 1992. jer je radio za hrvatsku stranu
02. svibnja 2012. u 00:00 0 komentara 524 prikaza
Jovan Sredojević - tajni branitelj u JNA
Foto: Vojna povijest

Nakon što su krajem prošle godine objavili knjigu o prvom hrvatskom generalu Blagi Zadri, autori Zoran Šangut i Ivica Radoš pred okončanjem su novog projekta. Ispred „Udruge pravnika Vukovara“ u travnju izlazi njihovo djelo o nacionalnim manjinama u Domovinskom ratu. Cilj je projekta pokazati da Domovinski rat nije bio rat između Hrvata i Srba, već između agresora i domoljuba, jer su na strani domoljuba bili i pripadnici svih nacionalnih manjina. Među 80-ak sudbina branitelja – pripadnika nacionalnih manjina, neobičnošću i tragičnošću ističe se zapis o sudbini Jovana Sredojevića, zastavnika JNA koji je živio i umro kao “tajni” hrvatski branitelj u redovima JNA.

Jovan Sredojević rodio se 14. ožujka 1948. godine u Zadru u obitelji Stevana i Stojanke (r. Karadžin) Sredojević. Školovao se u Zrakoplovno-tehničkoj vojnoj školi u Rajlovcu kod Sarajeva. Nakon toga je kao pripadnik JNA službovao u Mostaru gdje se oženio za Katicu Šaše te s njom zasnovao obitelj dobivši dva sina – Predraga i Nenada. Životni ga je put 1967. godine doveo u Dubrovnik gdje je živio do 1991. Po zanimanju je bio profesionalni vojnik, po rodu vezist. Do početka rata je u činu zastavnika I. klase radio u garnizonu JNA u Trebinju, u sastavu 472. motorizirane brigade “Sava Kovačević”.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.