Naslovnica

Kako je Conan predviđao iscrpljivanje Velike Britanije podmorničkom blokadom

Kada je Arthur Conan Doyle u srpnju 1914. godine objavio pripovijetku „Danger! Being the Log of Captain John Sirius“, Europa je već počela tonuti u krizu izazvanu Sarajevskim atentatom
11. svibnja 2017. u 11:35 1 komentara 753 prikaza
Foto: Official British Library Prints

Početkom 1914. godine nitko nije mogao predvidjeti da će Stari kontinent uskoro potresti kriza iz koje će proisteći ratna buktinja u kojoj će stradati milijuni i koja će nepovratno izmijeniti sliku stare Europe. Tada je autor Arthur Conan Doyle već bio dobro poznat širokoj čitalačkoj publici po kratkim pričama o Sherlocku Holmesu koje je počeo još davne 1891. godine objavljivati u britanskom mjesečniku „The Strand Magazine“, a koje su mu donijele slavu koja ne jenjava ni danas. Kada je Conan u srpnju 1914. u istom magazinu objavio pripovijetku „Danger! Being the Log of Captain John Sirius“, Europa je već počela tonuti u krizu izazvanu Sarajevskim atentatom.

Iako je još uvijek postojala vjera u diplomatsko rješenje problema, „The Strand Magazine“ odlučio je u dobrom poslovnom duhu iskoristiti nastalu situaciju i objaviti pripovijetku koju je Conan napisao još 1912. godine. Iako je zveket oružja svakoga dana bivao sve glasniji, zloslutna predviđanja po Veliku Britaniju iznesena u Conanovoj pripovijetki čitatelji su, uvjereni u britansku pomorsku dominaciju, tada još uvijek pripisivali autorovoj bujnoj mašti. Radnja pripovijetke temelji se na izmišljenoj priči o tome kako je, prema planu Conanova „kapetana Siriusa“, jedna mala i pomorski slaba europska država, nazvana „Norland“, s tek nekoliko podmornica prisilila Veliku Britaniju na sklapanje mira s puno slabijim protivnikom. Blokada britanske obale od strane podmornica izazvala je glad u Velikoj Britaniji i time je najveću pomorsku silu svijeta primorala na potpisivanje mira.

Zanimljivo je da je Conanov izmišljeni britanski protivnik svoju slabiju flotu zadržao u sigurnosti luka, upravo onako kako je Njemačka štitila svoju „Flotu otvorenog mora“ od izravnog sukoba s britanskom „Velikom flotom“, a težište ratnih operacija prebacila na podmorničke operacije. Bila je to zapravo priča u kojoj je Conan predvidio njemačku podmorničku strategiju u obama svjetskim ratovima, u što su se britanski čitatelji kasnije uvjerili na vlastitoj koži. Conan čak predviđa i povećanje radijusa djelovanja podmornica i njihovu bolju opskrbljenost naoružanjem kako bi postale neovisnije od svog uporišta. Upravo ono čemu je njemački admiralitet tijekom rata i težio...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne Povijesti od 5. svibnja na svim kioscima!


Narodna zaštita Hrvatskog domobranstva 1941. – 1945. VOJNA OBMANA Znate li što je sovjetska maskirovka?
  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Conan je na fin način skrenuo pozornost na zakon o mornarici; kraljevska mornarica je morala bit prva na svijetu i veća od druge i treće skupa. Hrpa čeličnih grdosija diljem svijeta pokazivala je zastavu a nije bila sposobna nositi se s podmornicama.