AKTUALNO

Ukrajinska kriza: 300 američkih padobranaca stiglo u zapadnu Ukrajinu

Ukrajina
Foto: REUTERS/David W Cerny
1/2
17.04.2015.
u 10:54

Oko 300 američkih padobranaca stiglo je u Ukrajinu kako bi uvježbavali ukrajinsku nacionalnu gardu koja se bori s proruskim pobunjenicima na istoku

Vojnici 173. zračno-desantne brigade stigli su u utorak i srijedu u grad Yavoriv kako bi uvježbavali 3 ukrajinske bojne sljedećih 6 mjeseci, izjavila je američka vojska u priopćenju za javnost.

Ovaj će potez zasigurno razljutiti Rusiju koja je optužila SAD da podržava pobunjenike koji su svrgnuli proruskog predsjednika Viktora Janukoviča prošle godine te tako započeli sukob između Kijeva i Moskve. Zapad je optužio Rusiju da naoružava separatiste koji drže određena područja u istočnoj Ukrajini. Moskva je odbacila sve optužbe. Borbe su se nastavile između separatista i ukrajinske vojske unatoč potpisanom prekidu vatre u veljači, piše ABC.

Foto: REUTERS/David W Cerny

UN je objavio da je ukrajinski sukob dosad "uzeo" 6 000 života.

>>Ukrajina pokušava obnoviti flotu borbenih aviona MiG-29

>>General NATO-a: "Zapad bi trebao poslati oružje Ukrajini"

Američke postrojbe uvježbavat će nacionalnu ukrajinsku gardu (NGU), postrojbu koja je ustrojena 2014. godine kako bi okupljala dragovoljce i naoružan narod pod jedno zapovjedništvo.

"Organizirat ćemo vježbe kako bi podigli borbenu spremnost vojnog osoblja", izjavio je bojnik Jose Mendez iz brigade koja je smještena u Italiji.

Komentara 5

Avatar lvan12
lvan12
14:07 17.04.2015.

Došli su širiti demokraciju...

MI
milogi
12:23 17.04.2015.

Pametni Ukrainci ginucete kao ovce

PI
Pikador
22:24 18.04.2015.

Zašto nema regularne Ukrajinske vojske. Očito vojska i narod ukrajine ne želi rat sa slavenskim ruskim narodom.Zato trebaju nekakve dobrovoljačke kao Šešelj dobrovoljce, koji mogu za novac i drogu činiti svakakve gadosti i ne držati se ženevske konvencije i činiti zločine prema oba naroda. to je amer škola izazivanja rata i trajne netrpeljivosti naroda koji su desetljećima živili u miru. Privatno želim da im sami Ukrajinci naprave račun i protjeraju je ove majstore rata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije