AKTUALNO

Kina lansiranjem rakete šalje novu poruku SAD-u

Wikimedia CC
17.05.2017.
u 02:34

Kina je prije nekoliko dana uspješno lansirala raketu koja je pala blizu korejskog poluotoka

Analitičari vide lansiranje rakete kao kinesko slanje poruke SAD-u zbog postavljanja raketnog sustava protuzračne obrane THAAD u Južnoj Koreji.

Raketni sustav je stigao u Južnu Koreju u ožujku. Projektiran je kako bi srušio sve nadolazeće rakete iz Sjeverne Koreje.

Ali, Kina se ne slaže s postavljanjem raketnog sustava THAAD. Kina tvrdi kako će THAAD sa svojim radarom moći vršiti nadzor i špijuniranje kineskih vojnih aktivnosti, napisao je OC.

Kao odgovor, 2. ožujka je Kina zabranila putovanja prema Južnoj Koreji. Kineski turisti, veliki dio tržišnog kolača Južne Koreje, više nisu pristizali u Južnu Koreju, a kineski kupci su započeli s bojkotom južnokorejskih proizvoda.

Prodaja južnokorejskih automobila naglo je pala u protekla dva mjeseca.

Kineski glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang izjavio je na dan lansiranja da se Kina i dalje protivi postavljanju THAAD-a. "Kinesko mišljenje o situaciji s THAAD-om je vrlo jasno. Nadamo se da će Južna Koreja ipak shvatiti naše probleme te pokušati s nama riješiti ovu situaciju na pravi način", dodao je Geng.

Kineska raketa je navodno raketa srednjeg dometa DF-26 koja je razvijena za borbu protiv brodova i američkih nosača zrakoplovom izjavio je analitičar Song Zhongping za Associated Press.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije