NA DANAŠNJI DAN

Kina potvrdila slanje pomoći Sjevernom Vijetnamu

Digger History
30.08.2017.
u 19:23

Kina je već malo kasnije pomagala komunistima u Vijetnamu i to još od rata protiv Francuza. Kada se SAD uključio u sukob, Kina je povećala pomoć Sjevernom Vijetnamu te pobunjenicima u Južnom Vijetnamu.

Na današnji dan 1966. godine, radio Hanoi objavio je kako je zamjenik premijera Le Thanh Nghi potpisao ugovor s Pekingom, u kojem se navodi da će Kina pomoći Sjevernom Vijetnamu u ekonomskom i tehničkom smislu.

1965. godina označava prvo slanje američkih borbenih postrojbi prema Južnom Vijetnamu, a svijet je tada po prvi puta i reagirao. Kao što se moglo očekivati, i komunistička Kina i Sovjetski Savez zaprijetili su da će se umiješati ako SAD nastavi vršiti vojni pritisak na Južni Vijetnam. U Moskvi se okupilo oko 2 000 ljudi koji su se pobunili protiv američke intervencije te su napali američko veleposlanstvo. Britanija i Australija podržale su Sjedinjene Američke Države, ali je Francuska tražila pregovore.

Kina je već malo kasnije pomagala komunistima u Vijetnamu i to još od rata protiv Francuza. Kada se SAD uključio u sukob, Kina je povećala pomoć Sjevernom Vijetnamu te pobunjenicima u Južnom Vijetnamu.

Zbog kineske i sovjetske pomoći, Sjeverni Vijetnam se mogao nastaviti boriti protiv američkih snaga i snaga Južnog Vijetnama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije