Naslovnica

Kina završava "svoj" prvi nosač aviona!

Prema izvještaju, novi će nosač biti brži od Liaoninga te mu se oružje može brže aktivirati. Ministarstvo obrane potvrdilo je gradnju novog nosača zrakoplova 31. prosinca 2015. godine.
27. listopada 2016. u 20:26 10 komentara 7231 prikaza
Kina
Foto: Wikimedia CC

Rad na novom kineskom "domaćem" nosaču zrakoplova uskoro je gotov, izjavio je danas glasnogovornik Ministarstva obrane, piše Globaltimes.

"Kompletan projekt broda je gotov", izjavio je glasnogovornik Wu Qian na konferenciji za mediji te dodao da radnici trenutno instaliraju opremu na trup broda. Fotografije koje su izašle na internetu čvrsto pokazuju da se dizajnom razlikuje od Liaoninga, prvog kineskog nosača zrakoplova. Vojni analitičar Cao Weidong izjavio je da će novi nosač aviona imati nadgrađe koje će biti glavno zapovjedno mjesto za sve zračne operacije te je instaliran superioran radar.

Prema izvještaju, novi će nosač biti brži od Liaoninga te mu se oružje može brže aktivirati. Ministarstvo obrane potvrdilo je gradnju novog nosača zrakoplova 31. prosinca 2015. godine.

"Dizajn i izgradnja drugog nosača zrakoplova, napravljena prema iskustvu testiranja i treniranja na prvome nosaču zrakoplova će biti itekako bolja, a u budućnosti ćemo koristiti te podatke za izgradnju još snažnijih nosača", izjavio je Yang. Prvi kineski nosač zrakoplova je obnovljeni brod Sovjetskog Saveza kojeg je Kina kupila od Ukrajine 1998. godine. Ušao je u službu 2012. godine nakon što je ponovno opremljen i obnovljen.

>>SAD i NATO savez pripremaju bespilotni mlažnjak naoružan laserima

>>Kina i Rusija će zajedno održavati vojne vježbe!

 • Avatar NenadNikolicZagreb
  NenadNikolicZagreb:

  Ovaj nosač aviona u izgradnji ima "skiju" na poletnoj stazi što je odlika sovjetske klase nosača aviona "Varyag". Izgleda da su Kinezi pokušali primijeniti sve ono što su u eksploataciji "Liaoninga", svog prvog nosača aviona koji je klase "Yaryag", naučili ... prikaži još! i ocijenili da je dobro rješenje. Dakle nisu koristili američka rješenja, barem se tako može zaključiti iz pogleda na priloženu fotografiju.

 • Deleted user:

  zvonac, lijepo piše da je dizajn i izgradnja temeljena na prvom nosaču "Liaoning" (ruski "Varjag", kupljen od Ukrajine 1998.). Dakle, ako je kopija, sigurno nije kopija američkih flotnih nosača.

 • Iszrian:

  Nosaci zrakoplova ubrzano postaju zastarjela tehnologija - relikt iz WW.2. Korisni su u "miru" za tlacenje cetverorazrednih drzavica, ali u ozbiljnom ratu ih se lako potopi hipersonicnim projektilima.