AKTUALNO

Gube li Amerikanci zračnu utrku s Kinezima? Raketa "PL-15" je spremna.

J-20
Foto: Youtube Screenshot
23.09.2015.
u 13:47

"PL-15" tako ne postaje samo prijetnja lovcima kao što su "F-35" nego i zračnim "tankerima" i bombarderima koji su ključni u američkim zračnim operacijama na Pacifiku. General Carlisle žestoko je prikazao "PL-15" kao najveći prioritet za Američko zrakoplovstvo.

Rakete velikog dometa"zrak-zrak" (BVRAAM) koriste se kako bi se uklonili neprijateljski lovci, bombarderi, dronovi i letjelice na daljini većoj od 30 kilometara. Dana 15. rujna Kina je uspješno testirala zadnju verziju - "PL-15". Raketa je lansirana s kineskog lovca "J-31" koji je srušio "neprijateljski" dron, piše PoPSCI.

Raketu "PL-15" razvio je Institut 607. Nova raketa zamijenit će sadašnju (BVRAAM) navođenu raketu, "PL-12" koja ima doseg veći od 100 kilometara. "PL-15" ima bolji aktivni radar (tragač) te dvojni pulsni raketni motor kako bi povećao svoj doseg. Iako je još prototip, "PL-15" je postao međunarodna zvijezda. Na konferenciji zračnih snaga koja se održala istog tjedna kao i testiranje rakete, general Hawk Carlisle spomenuo je "PL-15" kao razlog povećavanja budžeta. Apelirao je na Kongres da se financira nova raketa koja će zamijeniti američki "AMRAAM". Generalova najveća briga je doseg rakete. Uz nabojno-mlazni motor, doseg može iznositi od 150 do 200 kilometara. Raketa trenutno ima puno veći doseg od svih američkih "zrak-zrak" raketa. "PL-15" tako ne postaje samo prijetnja lovcima kao što su "F-35" nego i zračnim "tankerima" i bombarderima koji su ključni u američkim zračnim operacijama na Pacifiku. General Carlisle žestoko je prikazao "PL-15" kao najveći prioritet za Američko zrakoplovstvo.

Nakon što "PL-15" prođe razvojne razine, postavit će se na kineske "nevidljive" lovce kao što su "J-20", "J-31" te starije "J-10", "J-11", "J-15" i "J-16".

Komentara 2

DU
Deleted user
18:10 23.09.2015.

svako ima pravo stititi vlastite interese dok ti interesi ne ugrozavaju tudje.

GA
galus92
20:43 23.09.2015.

Ova "uzbuna" na američkoj strani povodom pojae kineske nove rakete zrak-zrak PL 15 bi stvarno mogla biti samo izgovor, da im američki Kongres dodijeli više novca za razvoj novih oružja! Kineska raketa PL 15, kao i ovaj "nevidljivi" avion J 20 su još u fazi ispitivanja i još nitko ne zna njihove prave kaakteristike i sve što je napisano o njima su samo nagađanja i stvar je naklonjenosti ili nenaklonjenosti Kini, kako će biti prikazane borbene osobine tog aviona odnosno rakete! Moram reći, da kinezi za taj avion još uvjek koriste ruske turboreaktivne motore s potiskom od 12,5 KN što ne može zadovoljiti potrebu po željenoj brzini i okretnosti aviona a razvoj kineskih motora, koji bi bili lakši i istovremeno jači tj s većim potiskom od ovih ruskih, koji se sad koriste na nekoliko predserijskih aviona, još uvjek ne uspjeva i pitanje je, hoće li rusi ustupiti Kinezima svoje motore, koji razvijaju za ruski avion slične namjene tj avion 5. generacije T 50 PAK FA. jer bi Kinezi mogli postati konkurenti Rusima na sve zahtjevnijem svjetskom trgu oružja! Nije točno, kako piše ovaj novinar, da Amerikanci nemaju sličnu raketu i da ih je ova ostavila daleko odzad! Amerikanci su prije dvije godine u naoružanje uveli novi tip rakete zrak-zrak AMRAAM D verzije, koia spada u najučinkovitije rakete velikog dosega i njen je doseg blizu 200 km i ima brzinu leta od 5 mach-ova i nalazi se u naoružanju aviona F22 Raptor i F 35!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije