NOVA KNJIGA

Knjiga o ratnom putu A-satnije ZNG-a iz Bjelovara

Despot Infinitus
29.03.2024.
u 10:00

Tekst je napisao Perica Drmić koji je u postrojbi bio od samih početaka, a kasnije je bio i u drugim postrojbama, sve do kraja rata, da bi danas bio tajnik Kluba veterana A-satnije Bjelovar.

Ovih je dana objavljena još jedna monografija još jedne postrojbe iz Domovinskog rata, ova u nakladi Despot infinitusa. Knjiga nosi naslov „Bili smo vojnici '91.“, a iz podnaslova se može doznati da je to knjiga o ratnom putu A-satnije ZNG-a iz Bjelovara.

Tekst je napisao Perica Drmić koji je u postrojbi bio od samih početaka, a kasnije je bio i u drugim postrojbama, sve do kraja rata, da bi danas bio tajnik Kluba veterana A-satnije Bjelovar. Autor u knjizi piše: „Opisati formiranje A-satnije ZNG-a, progovoriti o njezinom ustroju i djelovanju, nije lako. Arhivska građa teško je dostupna, dokumentacija nepotpuna, a novinski članci nepouzdani. Ali zato imamo svoja sjećanja. Zato progovaraju naši osobni doživljaji tih dana Domovinskog rata. Kad se kaže A-satnija ZNG-a Bjelovar, na cijelom području Bjelovarsko-bilogorske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije, gdje je satnija bila angažirana i borbeno djelovala, bude se asocijacije na neku poveznicu s A-satnijom. Nekima su to ponos i čast osobnog sudjelovanja u sastavu satnije tijekom ratnih događanja. Drugi će se sjetiti da je baš njihovo selo obranjeno dolaskom A-satnije. Daleki sudionici Domovinskog rata, koji su vodili rat tamo negdje u zagrebačkom stožeru, bili su sigurni da neće pasti onaj dio ratišta na koji dolazi A-satnija taj dio bojišnice osiguran je od neprijatelja: onuda neće proći.

Nažalost, najlakše i najčešće će se A-satnije sjetiti oni kojima je uzela nekoga bliskog: sjetit će se majke, sestre, žene i djeca da su njihovi najmiliji ostali zauvijek pripadnici A-satnije i da su ušli u legendu.“

Foto: Despot Infinitus

https://despot-infinitus.com/proizvod/bili-smo-vojnici-91-ratni-put-a-satnije-zng-a-bjelovar/

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije